Robert Ford: Rojava Özerk Yönetim, fiili küçük bir devlete dönüşüyor

ABD'nin eski Suriye eski Büyükelçisi Robert Ford, Rojava Özerk Yönetimi’nin ABD’nin şemsiyesi altında fiili bir devlete dönüşeceğini yazdı.

Robert Ford:  Rojava Özerk Yönetim, fiili küçük bir devlete dönüşüyor

ABD’nin eski Suriye büyükelçisi Robert Ford Şarku’l Avsat için ‘Askerler Kalır Ama Suriye İçin Amerikan Çözümü Yok başlıklı bir yazı yazdı. Yazının tamamı şöyle:

Geçen hafta iki Suriye heyeti Washington’u ziyaret etti. Suriye savaşını çözmek için bir vizyon paylaşmıyorlar ve Amerikalılarla tanıştılar ama birbirleriyle tanışmadılar. Suriye Ulusal Koalisyonu delegasyonu lideri daha sonra Şarku’l Avsat’a, Amerika’nın iki muhalefet örgütüne yönelik muamelesinde farklılaşma olduğunu söyledi. Kibardı. Aslında Amerikalılar, Ulusal Koalisyon içindeki İslamcılardan ve onun Türk desteğinden yıllardır rahatsız.

Buna karşılık, Amerikalılar laik özerk yönetime ve onun iyi organize olmuş Suriyeli Kürt YPG milislerine IŞİD’e karşı başarısından dolayı minnettarlar. Özerk yönetim heyetine başkanlık eden İlham Ahmed, Biden yönetimi yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin ardından medyaya, Amerikalıların Suriye’den çekilmeyeceklerine dair güvence aldığını söyledi.

Çekirdeği YPG olan Suriye Demokratik Güçleri’nin komutanı London Times’a yaptığı açıklamada, Eylül ayının başlarında Ortadoğu’daki Amerikan askeri komutanı General McKenzie’den ve üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Joey Hood’dan aynı sözü aldığını söyledi. 

Dışişleri Bakanlığı, İlham Ahmed’i görüşmeye aldıktan sonra 29 Eylül’de ABD’nin bölgede “istikrar”ı desteklediğini vurguladı. Bu diplomatik dili, Amerikan kuvvetlerinin özerk yönetimi korumak ve Rus, İran, Türk veya Suriye Hükümet güçlerinin önündeki yolu kapatmak için doğu Suriye’de kalacağını söylemek için çevirebilirsiniz.

29 Eylül’deki Amerikan açıklaması, Başkan Biden Birleşmiş Milletlere ve Amerikan halkına yönetiminin sonsuza kadar savaşları bitirdiğini söylese de, DSG’ye (ve onun YPG çekirdeğine) IŞİD’e karşı savaşmasına yardım etmeye devam edeceklerine söz verdi.

Doğu Suriye’de devam eden savaşın bir unsuru, petrol sahalarını savunmak için YPG ve DSG milislerine Amerikan askeri yardımıdır. Birkaç düzine IŞİD savaşçısının petrol sahalarını bir veya iki günden fazla ele geçirebileceğini ve kontrol edebileceğini kimse düşünmüyor. Petrol sahaları özerk yönetim için hayati önem taşıyor ve üretimlerini artırmak, İlham Ahmed’in Washington ziyareti için büyük bir hedefti. Amerikan şirketlerinin petrol sahalarını onarabilmesi ve özerk yönetimin insani yardımları daha kolay alabilmesi için Sezar Yaptırımlarından muafiyet istedi.

Aynı zamanda Biden yönetimi, özerk yönetime daha fazla ekonomik yardım yapıyor. Ancak Washington özerk yönetimi ve onun güçlerini ne kadar çok kurarsa, özerk yönetim ile Esad hükümeti arasında bir anlaşmaya varmak o kadar zor olacaktır. Özerk yönetim özerklikten taviz vermeyecek ve Amerikalılar Esad’ı taviz vermeye zorlayamaz. Bu çıkmazda, özerk yönetim, Amerikan askeri şemsiyesi altında fiili küçük bir devlete dönüşüyor.

Washington’un eninde sonunda şemsiyeyi elinden alacağını defalarca yazdım. Hatalı mıydım? Evet, en azından kısa vadede. Biden’ın Ortadoğu’daki en önemli danışmanı olan Brett McGurk, Trump’ın 2019’da Amerikan birliklerine geri çekilme emri vermesi üzerine Trump yönetiminden istifa etti.

2019’daki bu kamu istifasının ardından McGurk’un itibarı özerk bölgenin kaderine bağlı. Ayrıca, özellikle Afganistan’ın çekilmesinden sonra Biden yönetiminin IŞİD’i doğu Suriye’de kontrol altına almak için ikna edici bir plana ihtiyacı var. Artık tek planı özerk yönetimin milisleridir.

McGurk, DSG’nin ve özerk yönetimin korunması için Rusya ile iyi bir anlaşmaya varmadıkça, Biden’ın ekibi Başkan’ı Amerikan gücünü Suriye’de tutmaya teşvik edecek. Ayrıca Kabil’deki kaos Biden’a siyasi olarak zarar verdi; popülaritesi başkan olduğundan beri en düşük seviyesine düştü. Siyasi olarak, Biden ve Demokratlar için Suriye’nin geri çekilmesini ve beraberindeki başka bir Amerikan müttefikine ihanet suçlamalarını 2024 başkanlık seçimlerinden sonraya ve belki de daha uzun bir süreye ertelemek daha kolay.

Bu Amerikan siyasi hesabını iki şey değiştirebilir. Birincisi, Suriye’de sadece birkaç Amerikan zayiatı oldu. İranlı milisler ve Esad’ın güçleri, Amerikalılara ve onların yerel müttefiklerine direnen Taliban’a eşit değil. Şu anda sadece birkaç Amerikan vatandaşı Suriye’ye dikkat ediyor.

Bununla birlikte, Suriye’de veya Suriye’deki güçlerin tedarik üssü olan Irak’ta önemli Amerikan kayıpları varsa, o zaman Suriye’deki konuşlandırma yeni siyasi ilgi görecektir. İkincisi, daha önce yazdığım gibi, Demokrat Parti’nin sol kanadı, Suriye de dahil olmak üzere birçok ikincil yerde Amerikan askeri konuşlandırmalarını ve maliyetlerini azaltma ihtiyacı konusunda Cumhuriyetçi Parti içindeki Önce Amerika hareketiyle hemfikir.

2022 Kongre seçimlerinde Demokrat Parti’nin sol kanadından ve Cumhuriyet Partisi’nin aşırı sağ kanadından adaylar bir sonraki Kongre’de daha fazla sandalye kazanırlarsa, Suriye’deki Amerikan askeri varlığının profilini yükseltmek ve Beyaz’ı utandırmak için işbirliği yapabilirler.

Şarkul avşat