NATO 10 bin Roj Peşmergesini Rojava için eğitecek!

Roj Peşmerge birliklerinin, Batı Kürdistan'a geçmesi gündemde. 10 bin Peşmerge alımına başlayan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı söz konusu Peşmergeleri NATO'nun eğiteceğini açıkladı.

NATO 10 bin Roj Peşmergesini Rojava için eğitecek!

ENKS yetkilileri, Roj Peşmergelerinin yakın zamanda Rojava Kürdistan'ına döneceğini, PYD ve PKK'nin Batı Kürdistan'da yürüttüğü yanlış siyasetin bedelini ödeyeceklerini savunuyor.

ABD'de yayın yapan Washington Post gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir haberde; Barak Obama'nın, görev süresi dolmaya yakın Rakka operasyonu için YPG'ye doğrudan silah verilmesi tasarısını imzaladığını ancak ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın söz konusu tasarıyı iptal ettiğini yazmıştı.

Gazete haberinin devamında, Kürt güçlerinin bu kadar silahlandırılmasının stratejik anlamda Suriye'de bir tehlike oluşturacağını çünkü silahlandırılan güçlerin doğrudan PKK ile ilişki içerisinde olduğunu ve Türkiye ve ABD'nin ise bu gücü 'terörist' olarak tanımladığını ileri sürülüyordu.

Erbil'de yayın yapan haftalık Bas Gazetesi'nde (Soranî) yer alan bir habere göre; Roj Peşmerge birliklerinin, sayılarının artırılarak Batı Kürdistan'a dönmesi için ABD'nin yeni yönetiminin Musul operasyonu sonrası yeşil ışık yakması bekleniyor. Çünkü Roj Peşmerge birlikleri, Musul operasyonuna aktif olarak katılıyor.

Bas Gazetesi'ne konuşan Roj Peşmerge birlikleri komutanlarından Dilovan Rûbarî, Roj Peşmerge birliklerinin Batı Kürdistan'a dönmek için hazırlıklarını tamamladığını, ABD'nin yeni yönetiminin onayını beklediklerini ve bu süre zarfında binlerce Rojavalı gencin Roj Peşmergelerine katıldığını belirtti.

ENKS Üyesi Cidan Elî, Rojavalı gençlerden oluşan Roj Peşmerge birliklerinin, askeri eğitim ve donanımını ABD askerlerinden aldığını belirterek, ''PYD ve PKK bu gücün Rojava'ya dönmesini engellemeye çalışıyor. Ancak bu yalnış siyasetin bedelini ödeyecekler'' şeklinde konuştu.

Bir Kürt partisinin 'terör listesi'nde olmasından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Cidan Elî, ancak PKK'nin Batı Kürdistan'daki siyasetinin Kürtlere hizmet etmediğini ileri sürdü: "ABD altan alta Kürdistan Bölgesi gibi Roj Peşmerge birliklerini meşru Rojava gücü olarak görüyor. Kürtlerin geleceği için bu büyük bir kazanımdır. Bu parçadaki Kürtlerin, Roj Peşmergesi gibi Şengal, Zummar ve Kürdistan'ın diğer bölgelerinde teröre karşı ABD ve Peşmerge ile savaşan bir gücünün olması büyük bir şans. "

Haberde, konu hakkında Kürdistan Bölgesi PYD Temsilciliği yetkilileriyle ile görüşme girişimleri sonuçsuz kaldığı da kaydedilmiş.