Roj Peşmergeleri'nden, zorla askerleştirme iddialarına yalanlama

Rojava Peşmergeleri, Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakın medya kaynakları tarafından paylaşılan "Kurdistan Demokrat Parti'nin (PDK) Kurdistan Bölgesi'ndeki mülteci kamplarında bulunan Batı Kurdistan Kürtlerini zorla Peşmerge yaptığı şeklindeki haberlerin yalan olduğunu açıkladılar.

Roj Peşmergeleri'nden, zorla askerleştirme iddialarına yalanlama

Rojava Peşmergeleri, "Binlerce genç Batı Kurdistanlı gencin gönüllü olarak Peşmerge saflarına katılmak istediğini ve başvuruda bulunanların hala Kurdistan topraklarını savunmak için Kürt Peşmerge eğitimine kabul edilecekleri günü bekledikleri” dile getiriyorlar.

Sadece Batı Kurdistanlı değil, Kuzey ve Doğu Kurdistan'dan çok sayıda genç gönüllü olarak Peşmerge güçlerine katılmak için başvuruda bulunurken, Kurdistan Bölgesi hükümeti bu taleplerin büyük bölümüne olumlu yanıt veremiyor.

Bilhassa Batı Kurdistanlı gençlerin büyük bölümü Peşmerge olabilmek için ulaşabilecekleri tüm bağlantıları sonuna kadar zorlamaktalar.

2012 yılından bu yana Kurdistan Bölgesi Hükümeti'ne bağlı Peşmerge güçleri, Batı Kurdistan'daki savaşa katılmak üzere, Rojava Peşmergeleri olarak adlandırılan binlerce Batı Kurdistan Kürdünü eğitti.

Geçtiğimiz hafta Pazar günü Zagros TV kanalına bir söyleşi veren Peşmerge güçlerinin özel harekat gücü konumundaki Zerevani güçlerinden Tümgeneral Behçet Taymas "Roj Peşmergelerinin eninde sonunda Batı Kurdistan'a döneceklerini” vurguladı.

Kurdistan Bölgesi'ndeki askeri kanunlara göre, Rojava Peşmergesi olmak için aranan şartlar 18 ile 35 yaş aralığında olmak, ebeveynlerinin onayını almak ve Batı Kurdistan'da doğduklarını kanıtlayabilmek.

Roj Peşmergeleri'nin üstün askeri eğitim ve silah donanımına sahip olmalarına rağmen, Batı Kurdistan'daki etkin güç olan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) yetkilileri iki askeri güce karşı olduklarını ve Roj Peşmergeleri'nin Batı Kurdistan'a geçişlerini savaş sebebi saydıklarını ısrarla dile getirmekteler.

2017 Dünya Ekonomik Formu'nda bir konuşma gerçekleştiren Kurdistan bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Rojava'da Kürtlerin Kürtlerle kardeş kavgasını istemediğini, bu nedenle bugüne kadar Roj Peşmergelerini Batı Kurdistan'a göndermediklerini dile getirdi ve "Batı Kurdistan'ın geleceği ile ilgili iyimser olmadıklarına” vurguda bulundu.