Rojava Özerk Yönetiminden 'Süleymani' açıklaması

Rojava Özerk Yönetiminden 'Süleymani' açıklaması

Rojava Özerk Yönetimi Sözcüsü Lokman Ahmed, İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin Suriye ve Rojava’yı da etkileyeceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Lokman Ahmed, Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özerk Yönetim Sözcüsü Ahmed, “Kürtler genel olarak taraflar arasındaki kargaşanın tarafı olmayacak ve önemli olan halkımızı korumamızdır” dedi.

Bölgede yaşananların enerjiyi kontrol etme savaşı olduğunu belirten Ahmed, Ortadoğu’da yaşanan olayların sınırları aşarak bütün bölgeyi etkilediğini ifade etti.

Lokman Ahmed, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “İran’ın bir hata yaparak Irak ya da Suriye’nin kuzey doğusundaki güçlerimize saldırma ihtimali var” sözlerine ilişkin olarak, “ABD ve İran iki devlet olarak yetki alanlarını güçlendirmek istiyorlar. Ortadoğu yeni bir değişim sürecinde ve dünyada bir süredir değişim süreci yaşıyor. Dünya ve Ortadoğu’daki değişimin bir parçası da doğalgaz enerjisidir” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol sektöründeki olumsuz etkilerden dolayı dünyanın kendisini yenileyerek doğalgaz enerjisi kullanması gerektiğini kaydeden Ahmed, “Bundan dolayı Ortadoğu’daki savaşlar devam ediyor ve her gün doğalgaz enerjisi ile ilgili hangi anlaşmaların yapıldığını görüyoruz. Türkiye ve Libya arasında ya da Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır arasında olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

Lokman Ahmed, Rojava’da ABD güçleri ile birlikte hareket eden Özerk Yönetim güçlerinin teyakkuz halinde olup olmadıklarına ilişkin soruya, “Resmi bir bildirim yapılmadı. Çünkü 9 yıldır savaştayız ve olağanüstü bir hazırlık içindeyiz. Daha önceki pozisyonumuzu koruyoruz” yanıtını verdi.

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi ile Kasım Süleymani’nin öldürülmelerinin farklı olduğunu belirten Ahmed, “Süleymani İran’ın resmi bir görevlisiydi. Süreç karşılıklı tehdit sürecini aşmış. Amerika İran’ın resmi bir sorumlusunu öldürdüğü zaman ortaya yeni bir durum çıkıyor. Bundan dolayı Kasım Süleymani ile Ebubekir Bağdadi’den farklı birisi. Bağdadi’nin arkasında meşru bir devlet yoktu”diye konuştu.