Rojava yönetiminden TSK'nın 6 günlük bombardımanına ilişkin açıklama

Rojava yönetimi TSK’nın bombardımanlarında 19’u Demokratik Suriye Güçleri (DSG) savaşçısı 59 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Rojava yönetimi ayrıca Rusya ve ABD’ye "Türkiye’nin hak ihlallerini önleme" çağrısı yaptı.

Rojava yönetiminden TSK'nın 6 günlük bombardımanına ilişkin açıklama

Rojava Özerk Yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) son 6 günde Rojava’ya yönelik düzenlediği hava bombardımanı ve top atışlarının bilançosunu açıkladı.

Açıklamaya göre, 19’u DSG savaşçısı, 16’sı sivil ve 24’ü Suriye askeri olmak üzere toplam 59 kişi yaşamını yitirdi, 33 sivil, 13 DSG ile asayiş üyesi ve 25’i Suriye askeri olmak üzere 73 kişi ise yaralandı.

20 Kasım tarihinde TSK, DSG’nin kontrolündeki Rojava ve Suriye’nin bazı bölgelerine yönelik “Pençe Kılıç” ismiyle havadan bir operasyon başlattı.

Rojava yönetimi, 50 savaş uçağı ve 20 insansız hava aracı ,şe yapılan bombardımanlarda gıda deposu, enerji bölgeleri ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını belirterek, çok sayıda sivilin göç etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Açıklamada, "Sınır üzerindeki yerleşim yerlerindeki siviller evlerini terk etmeye bazıları ise göç etmeye mecbur kaldı" denildi.

"Türkiye’nin bölgemize yönelik savaşı ekonomik savaştır" ifadelerine yer verilen açıklamada, "saldırıların yeni olmadığı ve bölgede istikrarı hedef aldığı" kaydedildi.

IŞİD’li aileler ve çocukların kaldığı Hol Kampı’nın TSK uçaklarınca hedef alındığı ve kaçan birkaç kişinin yeniden yakalandığı bilgisine yer verilen açıklamada, bu durumun bölgede "ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna ve TSK saldırılarının IŞİD ile mücadeleyi zayıflattığına" işaret edildi.

Açıklamada, Türkiye’nin saldırılarının önlemesi için ABD ve Rusya yönetimine de çağrıda bulunuldu. Hava sahasının kullanılmasına her iki devletin “yeşil ışık” yaktığına dikkat çekilen açıklamada, Rojava ve Suriye’ye yapılan müdahalenin bölge ile sınırlı kalmayacağı tüm dünya dengelerini etkileyeceği uyarısında bulunuldu.