Rojava’da Çocuk Kanunu kabul edildi; silah altına almak yasaklandı

Rojava Özerk Yönetimi, 85 maddeden oluşan "Çocuk Koruma Kanunu" hazırladı. Bugünden itibaren yürürlüğe girecek kanunla birlikte çocukların silah altına alınması ve çalıştırılması yasaklandı. Çocuklara yönelik her türlü taciz suç kapsamına alındı.

Rojava’da Çocuk Kanunu kabul edildi; silah altına almak yasaklandı

Rojava  Özerk Yönetimi Genel Meclisi 45. Oturumu Rakka’daki yönetim binasında düzenlendi.

Yönetimce yapılan toplantıya, Özerk Yönetim Genel Meclisi Eşbaşkanı Siham Qeryo ile Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Yasir Süleyman dahil sivil ve özerk yönetimlerin genel ve yasama meclisleri ile Çocuk Koruma Ofisi üyeleri katıldı.

Toplantıda Çocuk Koruma Kanunu taslağı okunduktan sonra katılımcılar taslağa ilişkin görüş ve önerilerde bulundu ve taslak üzerinde kimi değişiklikler yapıldı.

Kanun 85 maddeden oluşuyor

Daha sonra oylamaya sunulan taslak, kanun olarak kabul edildi.

 Özerk Yönetim bölgelerinde yaşayan çocukları korumayı esas alan Çocuk Kanunu, 7 bölüm 85 maddeden oluşuyor. Kanunun bugünden itibaren yürürlüğe girdiği aktarıldı.

Silah altına alınma yasaklandı

Kanuna göre çocukların silah altına alınması yasaklandı. Rojava’da sık sık çocukların silah altına alınması hususu gündeme geldiği için bu maddenin önemli bir madde olduğu değerlendiriliyor.

Yeni yasa kapsamında çocukların işçi olarak çalıştırılması yasaklandı.

Öte yandan çocuklara yönelik cinsel saldırılar suç kapsamına alındı.

Çocukların eğitime kazandırılması öncelikli

Çocuklara yönelik modern ve çağdaş mesleki merkezler açılırken çocukların eğitim görmesi kanunda özellikle vurgulanıyor. UNICEF’in verilerine göre Rojava’da halihazırda çocukların yüzde 17’si okul dışında ve çalışmak zorunda kalıyorlar.

Hukukçular ve gözlemcilere göre Çocukları Koruma Yasası’nın tam olarak uygulanması durumunda çocukların yaşadığı pek sorun çözüme kavuşmuş olacak.