Rojava'da IŞİD'liler cezaevinde isyan çıkarma girişiminde bulundu

Rojava'da IŞİD'liler cezaevinde isyan çıkarma girişiminde bulundu

Kuzey Suriye'de Haseke'de bulunan Sinaa Cezaevi’ndeki tutuklu IŞİD'liler isyan çıkarma girişiminde bulundu.

İsyan girişiminin İç Güvenlik Güçleri tarafından hapishanede alınan önlemlerle bastırıldığı belirtildi.

Rudaw'ın haberine göre, Rojava’nın Heseke ketinin güneyinde bulunan Ghuwayran mahallesindeki Sinaa Cezaevi’nde tutuklu bulunan IŞİD üyesi mahkumlar dün akşam bir kez daha isyana kalkıştı.

Akşam 21.00 sularında başlayan isyan girişiminin sabah saatlerine kadar devam ettiği belirtilirken, IŞİD'li mahkumların cezaevinin duvarlarını yıkmaya çalıştığı kaydedildi.

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolü altında bulunan hapishanede başlatılan girişimin İç Güvenlik Güçleri tarafından yapılan müdahale ile sonlandırıldığı bildirildi.

Cezaevi yetkilileri IŞİD’li tutukluların son bir ayda üç kez aynı girişimde bulunduğunu belirterek, koalisyon ülkeleri ve Avrupa'nın tutuklu IŞİD’liler için harekete geçmediği müddetçe örgüt üyelerinin Rojava Özerk Yönetim için ağır bir yük ve tehdit olmaya devam edeceğini söyledi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de güvenlir kaynaklardan aktardığı haberinde, IŞİD’li mahkumların “ailelerinin kendilerini hapishanede ziyaret etmelerine izin verilmesini talep ettiğini ve adil yargılanma çağrısı yaptıklarını” bildirdi.

IŞİD’li mahkumlar 3 Mayıs'ta da aynı hapishanede isyana kalkışmıştı.

 SOHR ayrıca girişim sırasında SDG'nin bölgedeki güvenliği en üst seviyeye çıkardığını aktardı.

SDG'nin kontrolündeki hapishanelerde yaklaşık 10 bin IŞİD’li tutuklu bulunuyor. Sanaa Cezaevi bunlardan en büyüğü.