Rojava'da temaslarda bulunan İngiltere heyeti: Türkiye bölgenin güvenliğini tehdit ediyor

İngiltere heyeti, Kobanê’de Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi’ni ziyaret etti. Heyet üyeleri, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki milyonlarca insanın güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.

Rojava'da temaslarda bulunan İngiltere heyeti: Türkiye bölgenin güvenliğini tehdit ediyor

Kuzey ve Doğu Suriye’deki ziyaretlerini sürdüren İngiltere heyeti, Türkiye’nin bölge ve milyonlarca insanının güvenliğini tehlikeye attığını vurguladı.

İngiltere heyeti, Kobanê’de Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi’ni ziyaret etti. Heyet üyeleri, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki milyonlarca insanın güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.

Heyette, İngiltere Muhafazakar Parti Parlamenteri Adam Holloway, İngiltere İşçi Partisi Parlamenteri Lloyd Russell-Moyle, İşçi Partisi temsilcileri Maurice Glasman, Simon Dubbins, Ben Norman, Claire Pekro, Ryan Falgier, Aaron Mert, Dan Spage, Bambus Karlamps, Crispin Planet, Ramadan Tong ve Huber Ahmed Osman yer alıyor.

Heyet üyeleri, Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Enwer Muslim, Kobanê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mustefa Îto, Fırat Bölgesi Kadın Komitesi Başkanı Firyaz Berkel tarafından karşılandı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, bölgedeki yeniden inşa, eğitim ve tarım konuları ele alındı.

‘Türkiye milyonlarca insanı tehlikeye atıyor’

Görüşmede konuşan İşçi Partisi Parlamenteri Lloyd Russell-Moyle, DAİŞ’li ailelerin kaldığı kamptaki koşullar ve çetelerin bölge için yarattığı tehlikeye dikkat çekti. Lloyd Russell, heyetlerin bu kampı da ziyaret edeceğini ve çözüm için girişimlerde bulunulacağını belirtti. Uluslararası Koalisyon, QSD ve Türkiye arasında sınır hattının güvenliği için varılan anlaşmaya dikkat çeken Lloyd Russell, “Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük bir çok tehdit söz konusu. Türkiye’nin yarattığı bu tehditler bölgeyi ve halkı büyük tehlikeye atıyor. Türkiye, bu tehditleri ile milyonlarca insanın güvenlik ve istikrarını yok etmek istiyor” dedi.

‘Türkiye’nin Kürt düşmanlığının farkındayız’

İngiltere’nin, Türk devletini Kürt düşmanlığının farkında olduğunu söyleyen Russell, “Türkiye’nin Kürtlere karşı sürdürdüğü savaş ve DAİŞ’e verdiği desteğin farkındayız. Şimdi de Kürt halkının umutlarını yok etmek istiyor. Uluslararası Koalisyon ve Avrupa devletleri, Türkiye’nin DAİŞ’ten özgürleştirilen bölgelere dönük tehditlerinden kaygılıdır. Kuzey ve Doğu Suriye, tüm komşu alanlara göre en güvenli bölgedir” şeklinde konuştu.

‘Özerk Yönetim barışta ısrarcı’

Russell, “Özerk Yönetim ve QSD’nin Türkiye’nin tehditlerinin aksine yürüttüğü barış mücadelesinin farkındayız. QSD güçleri, sınır hattından çekildi. Bu da barıştaki ısrarın bir göstergesidir. Uluslararası toplum da bu barış mücadelesi çerçevesinde bölgenin güvenliğini korumak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve Türkiye’nin tehditlerinin önünü almalıdır” ifadelerini kullandı.

İngiltere heyeti, Kobanê’deki ziyaretlerini sürdürüyor.