Rojava’da Türk-Rus ortak devriyesi iptal edildi

Rojava’da Türk-Rus ortak devriyesi iptal edildi

İdlib'de Suriye orsusunun gerçekleştirdiği topçu ateşi sonucu 5 asker ile 1 sivil personelin hayatını kaybetmesinin ardından Türk ve Rus askeri unsurlarının bugün Kobani sınırında yapılması planlanan devriyesi iptal edildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İdlib'de Suriye ordusu tarafından yapılan yoğun topçu atışı sonucunda, 5 asker ve 1 sivil personel olmak üzere 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sabah yaptığı açıklamada Erdoğan, "Özellikle Rus yetkili makamlarına da 'Burada muhatabımız siz değilsiniz, tamamıyla rejimdir, bizim önümüzü kesme gibi bir durum da söz konusu olmasın" şeklinde uyarıda bulunmuştu.

NTV’nin haberine göre bu açıklamanın ardından Türkiye ile Rusya'nın Rojava’nın Kobani kenti sınırında planladıkları ortak devriyesi iptal edildi.

Ortak devriye

Türkiye’nin 9 Ekim 2019’da Rojava’ya yönelik operasyonunun ardından Ankara ve Moskova arasında 22 Ekim 2019'da Soçi'de bir mutabakat imzalanmıştı.

Mutabakat çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Rus askeri polisinin Kamışlo hariç Rojava sınırında  ortak devri gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştı.

Bu doğrultuda ortak devriyeler 1 Kasım 2019 tarihinde başlamış, ilk devriye alanı Kamışlo'nın 30 kilometre batısı ile Sere Kaniye’nin 40 kilometre doğusu arasındaki bölge olmuştu.