Rojava'dan 'Özeklik anlaşması' iddialarına açıklama

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyaz Dirar, Suriye rejimi ile Kürtlere özerklik konusunda anlaştıklarına

Rojava'dan 'Özeklik anlaşması' iddialarına açıklama

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Riyaz Dirar, Suriye rejimi ile Kürtlere özerklik konusunda anlaştıklarına dair çıkan haberleri yalanladı.

MSD Eşbaşkanı Riyaz Dirar, Suriye rejimi ile aralarında anlaşma olduğu şeklindeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Dünya devletlerinin Suriye’ye ilişkin politikalarının henüz bir  netlik kazanmadığını belirten Riyaz Dirar, Fırat doğusunda yer alan bölge halkının yaşanan savaş nedeniyle kendi insiyatifine dayalı olarak özerk bir sistem gelirtirdiğini söyledi.

BasNews’in sorularını yanıtlayan MSD Eşbaşkanı, Doğu Fırat bölgesindeki sistemin nasıl olacağına dair Suriye rejimi ile her türlü müzakereye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

MSD’nin demokratik ve federal bir Suriye için mücadele verdiğini belirten Riyaz Dirar, “Federal ve demokratik bir Suriye kurulursa onun bir parçası olmaya hazırız” şeklinde konuştu.

“HSD, kontrolündeki bölgeleri rejim güçlerine teslim edecek mi?” şeklindeki soruya Riyaz Dirar, “HSD kontrolündeki bölgelerin bir karışını bile teslim etmeyecek. Bu bölgelere yönelik gelişecek her türlü saldırıya karşı,  gerekli karşılığı verecektir” şeklinde yanıtladı.

Suudi Arabistan merkezli El Riyaz gazetesi geçtiğimiz gün ABD’li yetkililere dayandırdığı bir haberinde ABD ile Rusya’nın Kuzey-Doğu Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölgelere yarı özerliğin tanınması konusunda anlaştığını ileri sürdü. Habere göre bu anlaşma karşılığında Demokratik Suriye Güçleri (HSD), Arap bölgelerindeki Kürt savaşçılarının sayısını azaltarak büyük kısmını Sunni Arap savaşçılardan teşkil edecek. Gazete ABD’nin Kuzey Suriye’deki varlığını devam ettireceğinü bu nedenle HSD’deki Suni Arap savaşçı sayısının arttırılmasına önem verdiğini iddia etti.