Rojavalı Kürt taraflardan seçimlere ilişkin açıklama: Meşru değil!

ENKS’nin de içinde olduğu Özgürlük ve Barış Cephesi ve Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye Devlet Başkanlığı seçimlerinin “meşru” bulmadıklarını duyurdu.

Rojavalı Kürt taraflardan  seçimlere ilişkin açıklama: Meşru değil!

Rojava’daki siyasi parti ve taraflar, 26 Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan Suriye Devlet Başkanlığı seçimleri konusunda tavırlarını net ifadelerle açıkladı.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) de içinde yer aldığı Özgürlük ve Barış Cephesi’nden yapılan açıklamada, bu süreçte gerçekleştirilecek olan seçimlerin “meşru” olmadığı, Şam yönetiminin bu şekilde Birleşmiş Milletler’in Suriye’de siyasi çözüme atıfta bulunan 2254 sayılı kararından kaçtığı vurgulandı.

Açıklamada, yurt içerisinde ve dışındaki tüm Suriyelilerden seçimlere katılmamaları çağrısında bulunuldu.

Özgürlük ve Barış Cephesi ayrıca uluslararası topluma da çağrıda bulunarak, seçim sonuçlarını tanımamasını istedi.

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Eşbaşkanı Riyad Derar da Şam hükümeti tarafından organize edilen seçimlerin “meşru” olmadığını söyledi.

Derar, Suriye hükümetinin çözüm için kendi yöntemlerini dayattığını ve sadece kendisine alkış çalaın tarafları gördüğünü belirtti.

Rusya’nın kendilerine, Rojava Özerk Yönetiminin kontrolündeki bölgelerde de seçim sandığı kurulması yönünde talepte bulunduğunu kaydeden Riyad Derar, şu ana kadar bu talebe resmi bir yanıt vermediklerini ifade etti.

Seçimler 26 Mayıs’ta

Suriye Anayasa Mahkemesi, 26 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Beşar Esad'ın yanı sıra Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmoud Ahmed Marei'nin adaylık başvurularını kabul etti.

Adayların 16-24 Mayıs tarihleri arasında seçim kampanyalarını düzenlemelerine izin verilecek. 25 Mayıs'tan sonra seçim yasaklarının başlayacak.

Suriye Halk Meclisi'nin (parlamento) kararına göre ülke dışındaki Suriyeliler 20 Mayıs’ta oylarını kullanacaklar. Suriye topraklarında ise halk 26 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Suriye tarihinde en fazla adayın çıktığı seçimlere yedisi kadın 51 aday başvurdu.

Ancak 21 yıldır iktidarda olan 55 yaşındaki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.