ROJHILAT - İki Kürt parti birleşti

Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) faaliyet gösteren her iki Komele örgütü, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında birleşme kararı aldı. Komele yöneticilerinden Kako Elyar, bir sonraki adımın parti hiyerarşisinin belirlenmesi olacağını söyledi.

ROJHILAT - İki Kürt parti birleşti
Foto: Rudaw

İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistan Emekçiler Topluluğu, İsveç’in başkenti Stockholm kentinde düzenlenen ortak toplantıda birleşme kararı aldıklarını resmen duyurdu.

Kısa adı “Komel” olan her iki örgüt, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında faaliyet yürütme kararı aldı.

Komel Genel Sekreteri Abdullah Muhtedi, bir buçuk yıl süren yoğun çabaların ardından bugün her iki Komel’in birleştiğini açıkladı.

Komel, parti içi hiyerarşi, parti organları ve merkezleriyle ilgili kararı ise önümüzdeki günlerde verecek.

Rûdaw’a konuşan Komel İlişkiler Sorumlusu Kerim Kerimi, "Doğu Kürdistan'daki gösterilerin ardından birlik olmamız için üzerimizde büyük bir baskı vardı. Bu nedenle ilk adımımız gösterileri desteklemek olacak, ardından partiden ayrılanları geri getirmek için çalışacağız" dedi.

Bu arada birleşme komitesi üyesi Kako Aliyar da, resmi olarak birleşme kararını bugün açıkladıklarını, partinin organları, hiyerarşisi ve yapısı hakkında önümüzdeki günlerde karar vereceklerini söyledi.

1967’de kurulan Komele, Rojhılat’ta elli yılı aşkın bir geçmişe sahip köklü partilerden biri. İran Kürdistanı Emekçiler Topluluğu, 2007 yılında İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’ndan ayrıldığını duyurmuştu. Örgüte Omer İlhanizade liderlik ediyordu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında da Rojhılat’ta faaliyet yürüten Kürdistan Demokrat Partisi (Hizba Demokrata Kurdistanê-HDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi – İran (Hizba Demokrata Kurdistana İranê - HDK-İ) resmen birleşmişti.

İki Kürt parti, yaptıkları ortak açıklama ile 16 yıl aradan sonra birleştiklerini duyurmuştu. /Rudaw