ROJHILAT - İran güvenlik güçleri halka gözdağı veriyor

İran Devrim Muhafızları Cumartesi günü Rojhılat'ın Bokan kentinde halka gözdağı vermek için güç gösterisi düzenledi.

ROJHILAT - İran güvenlik güçleri halka gözdağı veriyor

Devrim Muhafızlarının gösterileri kanlı bir şekilde bastırması ardından sosyal medya üzerinden yayılan videolarda halka gözdağı vermek için caddelerde zırhlı araçlarla gövde gösterisi yaptığı görülüyor.

Devrim Muhafızları, Rojhılat’ın diğer kentlerinde de kontrol noktaları kurdu. Cuma gecesi Serdeşt'in Mele Şex mahallesinde güvenlik güçleri çocuk yaştaki iki erkek kardeşi yaraladı. Yaralanan çocuklardan  11 yaşındaki ağabey başından vuruldu, ancak çocuğun ailesi Devrim Muhafızlarının korkusuyla çocukları hastaneye götürmeye cesaret edemiyor.

Piranşar’da güvenlik güçleri bir vatandaşın evine girerek evi tamamen yıktı ve arabasına zarar verdi. İran Parlamentosundaki Mahabad Parlamenteri Celal Mahmudzadeh olayı protesto etti ve olayı Parlamento gündemine taşıdı.

Mahabad parlamenteri Celal Mahmudzadeh Parlamentoda yaptığı konuşmada, "Mahabad da dahil olmak üzere Kürt şehirlerinin işgali ve güvenliği, keyfi tutuklamalar, insanların evlerine ve arabalarına gece baskınları, insanların evlerinin duvarlarına sloganlar yazılması, korkunç bir atmosfer" dedi. Mahmudzadeh güvenlik güçlerinin Kürt şehirlerinde kontrol noktaları kurmalarını ve insanların özel eşyalarını kontrol etmelerini sert bir dille eleştirdi.

Celal Mahmudzadeh, İran İçişleri Bakanı'nı durumu sonlandırmaya çağırdı.

Öte yandan Rojhılat’taki Kürt din alimleri gruplar halinde göstericilere desteklerini ifade ediyor.

Serdeşt ve rebat’taki Kürt din alimleri gruplar halinde videolar çekerek göstericileri desteklerken hükümette halkın isteklerini dinlenmesi çağrısı yaptı.

Din alimleri “İran'ın başka yerlerinde olduğu gibi Kürdistan'daki son protestolar, onlarca yıllık baskı ve adaletsizliğin, hukukun üstünlüğünün yokluğunun ve vatandaşların farklı grup ve saflara göre bölünmesinin ürünüdür. Askeri araçları, insanların evlerine ve araçlarına yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz ” şeklinde açıklama yaptı.

İran ve Rojhılat’taki gösteriler 74’üncü gününü geride bırakırken dün akşam saatlerinde Meşhed kentinde gösteriler devam etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin halka hitaben yaptığı konuşmada bir vatandaş "Dur, geriye dönük inançları bırak; bugünün işini yarına bırakmayı bırak; yolsuzluklara son ver" şeklinde bağırdı.Reisi bağıran kişiyi duymazlıktan gelerek geçmişteki sözlerini tekrarlayarak gösterilerin dışardan örgütlendirildiğini iddia etti.

Öte yandan Cumartesi günü, İran Dini Lideri Ali Hamaney protestocuları bir kez daha "isyancılar ve yabancı paralı askerler" olarak nitelendirdi ve Besiç milislerini son vermeye çağırdı.

Protestolar çok sayıda can kaybına neden oldu, Bokan'daki protestolarda çok sayıda kişi öldü ve insanlar her cenazenin cenazesinde intikam sloganları atıyor.