Rojhılat: Mahabad'da en az 11 gösterici hayatını kaybetti

Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde protestoların giderek yoğunlaştığı ve eylemciler ile şehre gönderilen güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

Rojhılat: Mahabad'da en az 11 gösterici hayatını kaybetti

İran'da eylemlerin dokuzuncu haftasında insan hakları kuruluşları, güvenlik güçlerinin protestocular üzerindeki baskısını arttığını ve son 24 saat içinde ülkenin kuzeydoğusunda dört hükümet karşıtı protestocunun öldürüldüğünü belirtiyor.

Mahabad'ın İran parlamentosundaki temsilcisi Jalal Mahmudzadeh, son üç haftada Mahabad'da en az 11 kişinin öldürüldüğünü belirtti.

Çatışmaların büyük kısmının Mahabad kentinde yaşandığı aktarılıyor.

Kürt nüfusun yoğun yaşadığı kentte, polisin yerine özel güvenlik birimlerinin kontrolü aldığı da kaydediliyor.

22 yaşındaki Kürt kadın Jina Emini'nin Eylül ayında başörtüsünü düzgün takmadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesi ülkede büyük çaplı protesto gösterilerine yol açmıştı.

Bu çatışmalar ülkede Kürt halkın yaşadığı bölgelerde yeniden yoğunlaştı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre Mahabad'daki protestoları kontrol altına almak için dün ağır silahlı güvenlik yetkilileri ve askerlerin bulunduğu askeri araç konvoyları getirildi.

İnsan hakları ihlallerini takip eden kuruluşlar, son 24 saatte Mahabad kentinde "kanlı baskın" yapıldığı konusunda defalarca kez uyarıda bulundu.

Norveç merkezli Hengaw adlı insan hakları grubu, Mahabad'da protestoları bastırmak için Devrim Muhafızları üyelerinin getirildiğini belirtti.

Hengaw yöneticisi Arslan Yarahamdi, şehirdeki atmosferi "savaş alanına" benzetti.

Reuters'a göre İran devlet medyası tarafından yapılan bir açıklamada Devrim Muhafızları, bölgedeki "ayrılıkçı terörist gruplara" karşı kuzeybatı Kürt bölgesindeki güçlerini "güçlendirdiklerini" doğruladı.

20 Kasım akşamı başlayan çatışmalar

Pazar akşamüstü saatlerinde çekildiği belirtilen ve sosyal medyada paylaşılan görüntüler sokaklarda protestocuların başlattığı kitlesel oturma eylemini gösteriyor.

Ancak hava karardığında Mahabad'dan gönderilen videolarda ağır çatışmaların yaşandığı anlaşılıyor.

Bazı mahallelerde sokaklardaki eylemler gece yarısına kadar devam etti

Mahabad'da internetin kesildiği bildirildi.