Rojhılat ve İran'daki gösteriler 16'ncı gününde

Doğu kürdistan ve İran'da Jina Emini’nin ölümüyle patlak veren gösteriler 16’ncı gününde de olanca şiddetiyle devam etti.

Rojhılat ve İran'daki gösteriler 16'ncı gününde

İran Rejiminin dayattığı islami kurallalara uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül’de Tahran’da gözaltına alınan ve polis tarafından katledilen Jina Emini’nin ölümü ardından patlak veren gösteriler 16’ncı gününde devam ediyor.

Doğu Kürdistanlı genç kadın Jina Emini’nin ölümüyle patlak veren ve günlerdir süren gösterilerde Kum’da bir Besic komutanı ile Beluçistan’daki gösterilerde bir gardiyan öldürülürken, daha önce yaralanan Meriwan Emniyet Müdürü’nün öldüğü bildirildi.

Gece boyu devam eden protestolarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Gösteriler Rojhılat’ın Sine, Kirmaşan ve Meriwan, İran’ın Tahran, Kum, İsfahan, Kerec, Meşhed, Beluçistan-Sistan eyaletinin kentlerinde dün gece boyunca devam etti.

Kum'daki gösterilerde de İran’ın milis örgütlenmesi Basic’in bir komutanı öldürüldü. Günlerdir ayakta olan Beluçistan-Sistan Eyaleti’nin Zahidan kentindeki gösterilerde ise bir gardiyan öldürüldü ve üç kişi de yaralandı.

Sine ve Kirmanşan’da göstericiler İran İslam Cumhuriyeti’nin sembolleri ve liderlerinin resimlerini ateşe verdi.

İran Devrim Muhafızlarına yakın medyanın bildirdiğine göre dört gün önce Meriwan’daki gösterilerde yaralanan Emniyet Müdürü Davud Abdullahi’nin ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.

Başkent Tahran’da Weli Esr bölgesi ve Metro önünde iki ayrı gösteri düzenlendi.

Öte yandan İran güvenlik güçleri Tahran’ın Şerif Üniversitesi’nde grev yapan öğrencileri ablukaya aldı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Üniversite çevresinde silah sesleri duyuldu. Olayı öğrenen ve sosyal medyada örgütlenen Tahran halkı üniversitesinin çevresinde toplandı. Üniversiteyi ablukaya alan polisin çevresinde çember oluştran halk öğrencilerin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Bazı öğrencileri polis otosundan kurtarmayı başardı.

Şuana kadar Tahran’da Şerif Üniversitesi önündeki son durum hakkında bilgi edinilemiyor. Kaynaklar bölgeden silah seslerinin geldiğini bildiriyor.

İran devletine ait resmi haber ajansları öğrencilerin üniversiteden çıkarılması esnasında toplanan kalabalığa polis biber gazı ile müdahale etti.

Şerif Üniversitesi yönetiminin Pazartesiden itibaren "ikinci bir duyuruya kadar" bu üniversitenin tüm dersleri sanal olarak yapılacağını açıkladığı bildirildi.  Ayrıca, sadece doktora öğrencilerinin üniversiteye seyahat etmesine izin verileceği belirtildi.