Rojhılatlılar Jina Emini için ayakta: 38 yaralı, 12 gözaltı

Rojhılat’ta Jina Emini için süren eylemlerde 38 kişinin yaralandığı, 12 kişinin ise gözaltına alındığı kaydedildi.

Rojhılatlılar Jina Emini için ayakta: 38 yaralı, 12 gözaltı

Saqız ve Sine’de (Senendec), İran polisinin işkencesi sonucu hayatını kaybeden Kürt kadın Jina (Mahsa) Emini için süren eylemlere İran güvenlik güçleri sert bir şekilde müdahale etti.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün yayınladığı son verilere göre, Rojhılat'ın (Doğu Kürdistan) iki kentinde protestolar esnasında polisin doğrudan ateş etmesi ve copla saldırması sonucu 38 kişi yaralanırken, 13 kişinin de gözaltına alınıp tutuklandığı bildirildi.

Saqız’daki protestolarda en az 33 kişi yaralanırken 5’inin durumunun ağır olduğu ve Tebriz’deki hastanelere kaldırıldıkları açıklandı.

23 yaşındaki Parsa Sehat ile 18 yaşındaki Neçirvan Marufi ve Kian Derahşan adlı vatandaşların dışında iki kişinin daha gözlerinden yaralandıkları bildirildi.

Hengaw’a konuşan kaynaklar, 14 kişinin Saqız’daki Şifa Hastanesi’nde tedavi gördüğünü, polisin tedavi sırasında baskı uygulayarak vatandaşları sorguladığını söyledi.

Sine’de ise 3’ü doğrudan ateş, 14 yaşındaki bir kız çocuğu da dahil 2 kişi ise copla dövülerek yaralandı.

Foto: Hengaw İnsan Hakları Örgütü

Hengaw’ın bildirdiğine göre Saqız’da gözaltına alınan kişilerden 5’i 17 yaşındaki Arian Mecitzade, 17 yaşındaki Medya Rahimi, Ahwan Hoşmend, Kamyar Heydari, Behrem Didar olduklarını kaydetti.

Öte yandan pek çok aktivistin de İran’da ajanlarca telefonla arandığı, tehdit edildiği ve protestolara katılmamaları istendiği aktarıldı.

Foto: Ajanslar

İran Devrim Muhafızları’na mensup 70 kişinin de her iki şehre gönderildikleri belirtildi.

Tahran Üniversitesi’nde protesto

Öte yandan Tahran Üniversitesi’nde de öğrenciler Jina Emini için bir protesto düzenledi.

Öğrenciler “Jina sen ölümsüzsün, adın sembol olacak”, “Kadın, yaşam, özgürlük” ve “Ben bir hastag değilim, insanım” sloganları atıldı.