Rojhilat'ta göstericiler Devrim Muhafızlarına ait karakolu ateş verdi

Rojhılat’ın Meriwan kentinde gerçekeleşen gösterilerde İran güvenlik güçleri gaz ve coplarla müdahale etti. Nê köyünde göstericiler Devrim Muhafızları’na ait bir karakolu ateşe verdi.

Rojhilat'ta göstericiler Devrim Muhafızlarına ait karakolu ateş verdi

Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alınan ve 16 Eylül’de hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini’nin ölümü ardından patlak veren gösteriler 8’inci hafatasına girerken dün gece bir çok kentte gösteriler devam etti.

 Rojhılat’ın Meriwan kentinin bir çok yerinde  gösteriler gece boyunca da devam etti. Göstericiler ara sokaklarda ateşler yakarak hükümet karşıtı sloganlar attı. İran güvenlik güçleri gaz bombası ve tomalarla göstericilere müdahale etti. Çok sayıda gösterici yaralandı.

Meriwan’ın Nê köyünde öfkeli kalabalık Devrim Muhafızları’na ait bir karakolu ateşe verdi.

Gösterilerin Tahran’da darp edilerek gözaltına alınan Kürt Kadın Nesrin Kadri’nin toprağa verilmesi ardından alevlendi. Cuma günü Tahran’da düzenlenen gösterilere katılan Kürt kadın Nesrin Kadiri güvenlik güçlerinin darp etmesi sonucu yaşamını yitirmiş, cenazesi sıkı güvenlik önlemleri altında memleketi Meriwan’da toprağa verilmişti.

Rojhılat’ın Sine, Kirmanşan, Seqiz kentleri ile İran’ın Tahran, Buşed ve Meşhed kentlerinde gece boyunca gösteriler devam etti.

Rojhılat’ta 61  İran genelinde toplam 304 kişi yaşamını yitirdi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü Rojhılat’ta bugüne kadar devam eden gösterilerde 7'si kadın, 11'i çocuk 61 kişinin  hayatını kaybettiğini 130'u kadın, 77'si çocuk 938 göstericinin gözaltına alındığını teyit edildiğini duyurdu. Hengaw Rojhılat kentlerinde 4 binin üzerinde gözaltı ve kaçırma olaylarının olduğunu kaydetti.

Hengaw’ın verilerine göre bugüne kadar 38 Kürt kentinde ve 10 üniversitede gösteriler devam ediyor.

İran İnsan Hakları Örgütü ise gösterilerde İran genelinde 41’i çocuk  ve 24’ü kadın olamak üzere toplam 304 kişi yaşamını yitirdi.

Beluçistan-Sistan vilayetinde iki defa  Cuma namazları sonrası halkın düzenlediği gösterilere güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 120’inin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.

“Beluçistan halkı mazlumdur”

Rûdaw’a konuşan Beluçistan-Sistan vilayetinin Çabehar Milletvekili Moheydin Saidi “beluç halkı mazlumdur. Manevi anlamda yaralandılar. Şuana kadar bu kadar sert müdahaleye rağmen hiçbir devlet kurumu ve yetkili halktan özür dilemedi. Halka doğrudan ateş açan ve ölümüne neden olanların yargılanması gerekiyor. İran’ın diğer kentlerindeki gösterilerde plastik mermi kullanılırken Sistan-Beluçistan’da gerçek memilerle halk hedef alınarak öldürüldü” dedi.