Rus Basını: Trump, kendi tabanına, Türkiye'yi kolaylıkla ‘satın aldığı' mesajı veriyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın görüşmesi başta ABD, Avrupa ve Rusya'da da büyük yankı buldu.

Rus Basını: Trump, kendi tabanına, Türkiye'yi kolaylıkla ‘satın aldığı' mesajı veriyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın görüşmesi başta ABD, Avrupa ve Rusya'da da büyük yankı buldu.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle ilgili analizinde "Trump, Rusya'dan boşanması için Erdoğan'a 100 milyar dolar teklif etti" başlığını kullandı. Gazetenin analizinde, Erdoğan'ın ABD gezisindeki temaslarına rağmen, Türkiye'nin Orta Doğu'da Moskova'nın partneri olmaya devam ettiği fikri dile getirildi. 

Yazıda yer alan yorumlar özetle şöyle:

“Trump, Erdoğan ile ticari bir anlaşmayı görüştü. Türkiye ordusunun iki hafta önce Suriye'nin kuzeyine girmesinin ardından, ABD Kongresi, NATO müttefiki olan Türkiye'nin ekonomisine karşı yaptırım paketini kabul etti. Görünen o ki Trump, Erdoğan'a bu yaptırımların üstesinden gelmeyi teklif etti. Örneğin, Kongre'nin onayı gerekmeyen daha uygun gümrük kuralları için başkanlık kararnamesi çıkararak. Türkiye bundan 100 milyar dolarlık kazanç sağlayabilir.

Bu, Ankara'nın Washington ile geleneksel partnerlik ilişkilerine dönmesinin ve Rusya ile kilit projelerden vazgeçmesinin bedeli olabilir. Örneğin S-400 satın alımı ve Suriye krizinde ABD'siz Türk-Rus ortak çözümü gibi.”

Yuriy Mavaşev (Çağdaş Türkiye Araştırma Merkezi)

"Türkiye-ABD ilişkileri bugün tarihin en kötü seviyesinde. Diğer yandan, Temsilciler Meclisi Trump'ı görevinden azletmeye çalışıyor. ABD ve Türk liderleri daha önce hiç böylesine baskı altında bir araya gelmemişti. 

100 milyar dolar, sembolik bir rakam. Moskova ile Ankara'nın koydukları ticaret hacmi hedefine eşit. Trump, kendi tabanına, Türkiye'yi kolaylıkla ‘satın aldığı' mesajı veriyor. Erdoğan'ın, Rusya ile olduğu gibi, ABD'yle eşit şatlarda ilişkiler geliştirebileceğini düşünmüyorum. ABD Kongresi'nde Türk liderinin çok fazla düşmanı var. 

Güney komşumuzun yapması gereken, iki güç merkezi olan Rusya ve ABD arasında dengede durmak.”