Rus roketine havada yıldırım çarptı

Rusya’da  Glonass-M navigasyon uydusunu taşıyan Soyuz-2.1b roketine havalanmasının hemen ardından yıldırım çarptı.

Rus roketine havada yıldırım çarptı

Rusya’da  Glonass-M navigasyon uydusunu taşıyan Soyuz-2.1b roketine havalanmasının hemen ardından yıldırım çarptı. Olay dün yerel saatle 09:20 sularında gerçekleşti.

Rusya Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada, Rusya’nın Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatılan ve Glonass-M navigasyon uydusunu taşıyan Soyuz-2.1b roketine fırlatıldıktan hemen sonra yıldırım çarptığı kaydedildi.

Olay, roketin atılışını kaydeden kameralara ve cep telefonlarına yansıdı.

Uzay üssü yöneticisi Dmitry Rogozin tarafından Twitter'da yayınlanan video görüntülerinde roketin havalanışından sadece birkaç saniye sonra, yıldırım çarptığı gözleniyor.

Uçuş takımını tebrik eden Rogozin, bu tesadüfi doğa olayına esprili bir şekilde "Yıldırım size engel değil" ifadelerini kullanıyor.

Rus savunma bakanlığı yetkilileri, yıldırımın roketi yavaşlatmadığı, uydunun fiziki durumunun kesinlikle iyi olduğunu ifade ettiler ve uydunun yörüngesine ulaştığını dile getirdiler.

Bakanlık iletişim bölümünden yapılan bir açıklamada,  "Uzay gemisiyle istikrarlı bir telemetrik bağlantı kurulduğu ve bu bağlantının korunduğu" dile getirilerek "Glonass-M uzay aracının yerleşik sistemlerinin normal çalıştığı" vurgulandı.