Rusya: ABD Suriye’de güvenliği sağlayamıyor!

Rusya Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in Rojava’nın Haseke kentinde düzenlediği büyük saldırı ve hapishaneden kaçma girişimi nedeniyle, ABD ve Kürt güçlerinin bölgede güvenliği sağlayamadığını iddia etti.

Rusya: ABD Suriye’de güvenliği sağlayamıyor!

IŞİD, geçtiğimiz Perşembe günü Haseke’nin Geweran Mahallesindeki Sinaa hapishanesine patlayıcı yüklü araçla saldırdı. İçerideki IŞİD’liler de isyan başlattı. Firar eden IŞİD’liler Haseke’nin mahallelerine yayıldı. Demokratik Suriye Güçleri (DSG), IŞİD’lileri yakalamak için operasyon başlattı.  

DSG, Çarşamba günü hapishanenin tamamen kontrol altına alındığını ilan etti ancak çatışmalar Perşembe de günü devam etti.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre toplamda 218 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 156’sı IŞİD üyesi, 55’i Kürt güçlerinden ve 7 de sivil.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Alexey Zaitsev dün düzenlediğine brifingde, ABD ve müttefiki DSG’nin, Rojava'da IŞİD'i ortadan kaldırmayı başaramadığını savundu.

Diplomat, "Ne ABD'nin ne de yerel Kürt yetkililerin, kontrol ettikleri kuzeydoğu Suriye topraklarında güvenliği sağlamayı başaramadığı açık. En tehlikeli IŞİD’lilerin tutulduğu Sinaa hapishanesine IŞİD saldırısı,  ABD ordusunun misyonunu yerine getiremediğini bir kez daha kanıtladı" diye konuştu.

ABD, IŞİD'in Suriye ve Irak topraklarının bir kısmını işgal ettiği 2014 yılından bu yana Rojava Özerk Yönetimi’ne askeri ve insani destek sağlıyor.

DSG ve ABD, IŞİD'i 2019'da bölgesel olarak mağlup etti, ancak grup hala bölge için bir tehdit olmaya devam ediyor. DSG’nin kontrolü altındaki hapishanelerde 10.000'den fazla IŞİD üyesi bulunuyor.

Kürt yetkililer, sonuncusu Perşembe günü olmak üzere uluslararası topluma IŞİD mensubu vatandaşlarını alıp yargılamaları için çok sayıda çağrıda bulundu.