Rusya, Rojava’da Arap aşiretlerden askeri bir güç kurma çalışmalarına başladı!

Rusya, Rojava’da Arap aşiretlerden askeri bir güç kurma çalışmalarına başladı!

Cıburi Aşireti Şeyhi Fewaz Zobea, Rusya’nın Arap aşiretlerinin gençlerini silahlandırarak saflarına katmaya başladığını söyledi.

Fewaz Zobea, “Rusya kasıtlı bir şekilde Teyi ve Şerabi’yan aşiretlerinin bazı gençlerini saflarına katarak maaşa bağladı” dedi.

Rusya’nın bölgede şu anda ABD’den daha güçlü bir pozisyona sahip olduğunu belirten Fewaz Zobea, “Ekonomik durum kötü. Rusya da maaşları dolar üzerinden ödüyor. Teyi ve Şerabi’yan aşiretlerinden sınırlı sayıda kişi Rusya’nın oluşturduğu askeri güce katıldı” ifadelerini kullandı.

Rojava'daki Arap aşiretler Demokratik Suriye Güçleri (SDG), ABD, Rusya, Suriye ve İran arasında parçalara ayrılmış durumda. Her bir aşiret farklı bir güçle çalışıyor.

Rojava Yönetimi de Rusya’nın girişimlerinin farkında ve Arap aşiretlerinin SDG’den uzaklaşmaması için çabalıyor.

Kuzey Doğu Suriye Kanaat Önderleri Komisyonu Başkanı Hekem Xelo, “Komisyon olarak Rusya’nın askeri güç kurma çalışmalarını takip ediyoruz. ABD ve İran’da Arap aşiretlerle görüşerek kendi saflarına katmak istiyorlar. Rusya’nın hazırladığı askeri güçleri Libya’ya gönderme ihtimali var” diye konuştu.

Rojava'da bölgesel ve uluslararası güçler Arap aşiretler aracılığıyla konumlarını güçlendirmek istiyor. ABD son dönemlerde Arap aşiretlerle görüşerek, bölgenin güvenliği ve petrol sahalarının güvenliğini korumak için oluşturulacak askeri güce destek vermelerini istedi. Rusya da Arap aşiretlerden askeri bir güç kurmak için bölgedeki aşiretlerle görüşmelerini sürdürüyor.

Uluslararası güçlerin Arap aşiretlerden yeni bir askeri güç kurma çabalarının başarıya ulaşması durumunda, yüzde 60’ını Arap savaşçıların oluşturduğu SDG’nin yeni durumdan olumsuz etkilenme ihtimali bulunuyor.