Rusya: 'Suriye konusunda Türkiye ile hemfikiriz'

Rusya: 'Suriye konusunda Türkiye ile hemfikiriz'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Moskova ve Ankara’nın ilişkilerinde nüanslar olsa da Suriye'nin bölünmezliği ve geleceğinin Suriye halkı tarafından belirlenmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Rus basınına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Rusya ile Türkiye’nin Suriye konusundaki tutumunu değerlendirdi.

Sputnik'in haberine göre, Gruşko, “Ulusal tutumumuzda nüanslar, zorluklar ve farklı değerlendirmeler olsa da Suriye’nin geleceği konusunda stratejik olan bir fikir birliğimiz var. Suriye’nin mevcut sınırları içerisinde bölünmez bir ülke olması ve Suriyelilerin kendi kaderlerini kendilerinin belirlemesi konusunda hemfikiriz. Bu çok önemli. Tüm görüş ayrılılıklarına rağmen anlaşmayı başarıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Rusya ve Türkiye, Astana formatını oluşturmayı başardı"

Gruşko, “Evet, Rusya ve Türkiye’nin farklı çıkarları olabileceğini kabul ediyoruz, bu Ortadoğu için de böyle olabilir. Ancak özellikle de Rusya ve Türkiye’nin, İran’la birlikte bugün Suriye’de istikrar sürecinin temel prensiplerini belirleyen Astana formatını oluşturmayı başardığını unutmamak gerek” dedi.

"Putin ve Erdoğan, stratejik partnerlik konusunda büyük ilerleme sağladı"

Gruşko, “Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir geçmişi var, bu biliniyor. Araya giren kara kediler de az sayıda değil. Diğer yandan liderler (Vladimir) Putin ve (Recep Tayyip) Erdoğan’ın çabaları sayesinde stratejik partnerlik inşa etme yönünde büyük ilerleme kaydedilebildi” dedi.

Moskova ve Ankara’nın her türlü fikir ayrılığı konusunda uzlaşma sağlayabildiğini vurgulayan Gruşko, “Başka hangi ülkelerle böylesine, günlük bazda yakın temasımız olduğunu söylemekte güçlük çekiyorum” dedi.

Gruşko, iki ülkenin karşılıklı olarak muazzam bir yol kat edip büyük sonuçlar elde ettiğini, fikir ayrılıklarını görüşmeye kesinlikle açık olduklarını kaydetti.