'Rusya, Suriye topraklarının işgaline izin vermez'

Türkiye’nin Suriye ve Rojava’ya yönelik olası operasyonu Rusya’da gündemde kalmaya devam ediyor.

'Rusya, Suriye topraklarının işgaline izin vermez'

Rus araştırma ve strateji merkezleri, olası operasyonu, Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmesini ve Astana bildirisini tartışmaya devam ediyor.

Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Andrey Sidorov, mevcut duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Moskova henüz Lavrov görüşmesi öncesinde Türkiye’nin operasyonuna karşı olduğunu bildirmişti. Sanırım Ankara’da da kabul etmediğimizi söyledik.

Şayet ortada bir pazarlık varsa da sonuçlardan anladığım kadarıyla herhangi bir uzlaşı olmadı. Ama Türkiye’nin lideri her şeyi yapabilir. Ülkesinin çıkarlarına göre değil, kendi hissiyat ve fikrine göre hareket ediyor.”

Daha öncesinde Kremlin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin askeri operasyonuna karşı olduğu yönünde açıklamalar yapmıştı.

“Rusya işgale izin vermez”

Rûdaw'a görüş veren Siyasi ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Nadein Rayevski ise konuya dair şunları söyledi:

“Türklerin isteği Kürtleri oradan tamamen temizlemek ve bunu sürekli istiyorlar. Veriler bazında bakılınca Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerde 300 bin kişi çıkarılmış durumda.

Durum endişe arz ediyor. Fakat Rusya hiçbir zaman Suriye’nin topraklarının işgaline izin vermez.”

Operasyon olmayacak”

Suriye Muhalefeti Moskova Platformu Başkanı ve aynı zamanda Suriye Halkın İradesi Partisi Sekreteri Kadri Cemil ise Türkiye’nin olası operasyon yönündeki söylemlerinin “propaganda” amaçlı olduğu fikrinde.

Cemil, “Ben bu konuyu gündemime almadım, neden biliyor musunuz? Çünkü Türkiye böyle bir saldırı düzenlemeyecek, operasyon olmayacak. Mevcut şartlar el vermiyor. Tüm sözler temelsiz” ifadelerini kullandı. /Rudaw