Rusya: Suriye’de Kürt sorunu gözardı edilemez

Rusya: Suriye’de Kürt sorunu gözardı edilemez

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Suriye’de Kürt sorunun gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

BM binasında basın toplantısı düzenleyen Vasiliy Nebenzya, Rûdaw muhabirine Suriye ve Rojava’da son yaşanan gelişmelere ilişkin konuştu.

Vasiliy Nebenzya, “Terörle mücadele, Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşanan Kürt sorununun gözardı edilmesine neden gösterilmemesi gerekiyor”dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un son açıklamasının “Türkiye’nin bölgedeki kaygılarının gidermeye”yönelik olabileceğini belirten Nebenzya, bu durumda Kürt sorunun da gözardı edilmeyebileceğini kaydetti.

Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, 2 Ağustos’ta başkent Moskova’da bir araya gelmişti.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin Rojava’da ABD ile “Güvenli Bölge” kurma çalışmalarına ilişkin bir soruya Lavrov, şu yanıtı vermişti:

“Burada (Suriye’de) birkaç kriteri vurgulayabilirim. Askeri çatışmanın azaltılmasına, halkın çektiği acının hafifletilmesine, insani yardım için gerekli şartların oluşturulmasına ve durumun siyasi çözüme kavuşturulmasına yardımcı olan her türlü anlaşmayı destekliyoruz.”

“Güvenli Bölge” kurulması yönündeki çalışmaları da takip ettiklerini belirten Lavrov, şu ifadeleri kullanmıştı.

“Türkiye’nin, sınırlarında güvenliğinin sağlanması konusundaki meşru çıkarlarını kabul ediyoruz. Kürt meselesini ciddi bölgesel soruna dönüştürmeyecek kararlara ihtiyaç var. ABD ile Türkiye arasında alınan kararlar bağlamında Fırat’ın doğusunda yaşayan Arapların çıkarlarına saygı duyulmasından yanayız. Suriye’nin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı duyulmasını gerektiren kararları destekleyeceğiz.”