Rusya: Türkiye destekli silahlı gruplar Efrin’de tarihi eserleri kaçırıp Türkiye'de satıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplarının Rojava Kürdistanı’nın Efrin kentinde tarihi eserleri Türkiye'ye sevk etmek için ele geçirdiklerini ve daha sonra karaborsada sattıklarını ileri sürdü.

Rusya: Türkiye destekli silahlı gruplar Efrin’de tarihi eserleri kaçırıp Türkiye'de satıyor

Suriye Devlet Ajansı SANA’da yer alan habere göre, Rusya'nın Suriye Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Igorov, “Türkiye’nin desteklediği grupların, Efrin kenti yakınlarında mimari, tarihi eser ve antika eserleri aramak için arkeolojik kazılar yürüttüğünü, modern ve ağır ekipman ve patlayıcılar kullanarak Suriye kültürel miras alanlarına ciddi zararlar verdiklerini” söyledi.

Igorov, bulunan eski eserlerin daha sonra karaborsada satılmak üzere Türkiye'ye götürüldüğüne dikkat çekti.

Dün Suriye’deki Rusya tarafından işletilen Hmeymim Hava Üssü’ndeki Rus Koordinasyon Merkezi, Suriye’nin dışına kaçırılıp satılmak üzere, MÖ Asur dönemine ait bir eserin bulunduğunu ve Şam’daki Ulusal Müze’ye teslim ettiklerini duyurdu.

Türkiye’nin Rojava Kürdistanı ve Suriye’ye olası bir operasyon ihtimali açıklamasının ardından Rusya devreye girmiş, bu operasyonun bölgedeki istikrara zarar vereceğini belirtmişti.