Rusya-Ukrayna savaşı: Reuters’tan dikkat çekici Türkiye analizi!

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında Türkiye’nin bölgedeki rolü hakkında dikkat çekici bir analiz yayımladı.

Rusya-Ukrayna savaşı: Reuters’tan dikkat çekici Türkiye analizi!
Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya'nın da kıyısının bulunduğu Karadeniz'de NATO güçlerinin Rusya karşısındaki etkisizliğine dikkat çeken bir analiz Reuters, Fransa'ya ait bir savaş gemisinin geçen ay Karadeniz'den ayrıldığı ve o dönemden beri hiçbir NATO ülkesinin bölgede olmadığını hatırlattı.
 
Reuters yayımladığı analizde, bu süre içerisinde Rusya'ya ait 16 donanma gemisinin Boğazlar'dan Karadeniz'e giriş yaptığına vurgu yaptı.
 
Türkiye'nin Moskova'yı provoke etmemek adına Rus gemilerinin geçişini kabul ettiğini aktaran ajans, Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014'ten bu yana Karadeniz'deki askeri varlığını ciddi ölçüde artırdığına dikkat çekti.
NATO ve Türkiye devriye konusunda anlaşamadı!
 
Reuters, NATO'nun Karadeniz konusunda Montrö Anlaşması'yla Karadeniz'e açılan Boğazlar üzerinde kontrol sahibi Türkiye'ye bağımlı olduğunu belirtti.
 
Türk yetkililerin ajansa verdiği bilgilere göre,  NATO ve Ankara arasında Karadeniz'deki olası devriye göreviyle ilgili görüşmeler sonuçsuz kaldı.
 
Analist Paul Taylor, Türkiye'nin Karadeniz'deki kontrolü artırma konusundaki isteksizliği nedeniyle “NATO'nun elinin kolunun bağlı olduğu” yorumunu yaptı.