Rusya Ukrayna'nın Mariupol şehrini tamamen ele geçirdi

Azovstal fabrika bölgesindeki Ukrayna güçlerinin de teslim olmasıyla, Ukrayna'nın Mariupol şehri tamamen Rusya kontrolüne girdi.

Rusya Ukrayna'nın Mariupol şehrini tamamen ele geçirdi

Fabrikalarda Rus ilerleyişine karşı direnişi sürdüren Ukraynalı askerlerin tamamı dün itibariyle teslim olarak silah bıraktı. Teslim olan askerler Rusya tarafından esir alınırken, yapılan anlaşmalar çerçevesinde serbest kalmaları bekleniyor.

Mariupol'un Rus kontrolüne girmesiyle beraber, buradaki Rus askerlerinin çeşitli bölgelere kaydırılacağı ifade ediliyor.

Mariupol kuşatması

Rusya'nın 24 Şubat tarihinde başlattığı Ukrayna işgalinde en temel hedeflerinden biri de Mariupol şehrinin ele geçirilmesiydi.

Donetsk oblastında bulunan şehir 2014 yılındaki savaşta da şiddetli çatışmalara sahne olmuş, ancak savaş sonunda şehrin hakimiyeti Ukrayna ordusunda kalmıştı.

24 Şubat'tan bu yana devam eden çatışmalara Rus ordusunun yanı sıra Donetsk'teki Rus destekli ayrılıkçılar ve Çeçen lider Ramazan Kadirov'un askerleri de katılıyordu.

2 Mart'ta tamamen kuşatılan şehir, Rusya'nın şiddetli bombardımanları sebebiyle neredeyse tamamen enkaza dönmüş durumda. Şehirde binlerce sivilin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

18 Mart'ta şehir merkezine ulaşan Rus güçleri, 10 Nisan'da şehirdeki Ukrayna birliklerini iki ayrı bölgeye bölerek kuşattı. Şehrin iki önemli liman bölgesi Rus güçlerince ele geçirildi. Şehrin batı kısmındaki Prymorskyi bölgesi de 16-17 Nisan tarihlerinde Rus güçlerinin kontrolüne girdi.

21 Nisan'da Rusya, şehrin ele geçirildiğini, Azovstal'da kalan Ukrayna güçlerinin kuşatma altında tutularak teslim olmaya zorlanacağını açıklamıştı.

21 Nisan'dan bu yana çatışmalar Azovstal içerisinde sürerken, Rusya fabrika bölgesine şiddetli bombardımanlar düzenliyordu.

Şehirdeki Ukrayna güçleri uzun süredir dışarıdan silah, mühimmat ve gıda desteği alamıyordu.