Rusya, Ukrayna'ya ait S-300 hava savunma sistemini vurdu

Ukrayna'nın Rusya'da bulunan petrol tesisini vurmasının ardından, Rus ordusu da, Ukrayna ordusuna ait S-300 hava savunma sistemini imha etti. S-300 bataryasının vurulma anı, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlandı.

Rusya, Ukrayna'ya ait S-300 hava savunma sistemini vurdu

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin 37'inci gününde iki taraf arasında karşılıklı saldırı ve çatışmalar devam ediyor.

Ukrayna ordusu dün, Rusya topraklarında, Belgorod şehrindeki petrol tesisine helikopterlerle saldırı düzenlemişti.

Bu saldırının ardından Rus ordusu, Ukrayna ordusuna ait S-300 hava savunma sistemi ile Buk-M1 füze sistemini vurulduğunu bildirdi. Havadan gerçekleştirilen isabetli atış sonucu fırlatma sisteminin imha edildiği vurgulandı.

Rusya Savunma Bakanlığı da, S-300 bataryalarının vurulma anına ait videosunu paylaştı.

Tass Haber Ajansı’nın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin Ukrayna’ya ait, Buk-M1 karadan havaya füze (SAM) sistemi ve S-300 SAM güdümlü radarı da dahil 52 askeri tesisi imha ettiklerini söyledi.

Rus birliklerinin, Donbas’taki milislerle ilerleyişinin sürdüğünü aktaran Konaşenkov, “Havadan yüksek hassasiyetli silahla Ukrayna ordusuna ait 5 roket, top ve mühimmat cephanesi ve bir yakıt malzemelerinin bulunduğu 6 askeri yer imha edildi. Bunlar, Boguslavsk, Krestişçe, Reznikov, Velikaya Novoselka yerleşim birimlerinde bulunuyordu” ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 124 uçak, 81 helikopter, 353 insansız hava aracı, 1839 tank ve zırhlı araç, 202 çok namlulu roketatar, 773 obüs ve havan topu, 1711 özel askeri araç imha edildi” dedi.

Ukrayna bilanço açıkladı

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Rus ordusunun 24 Şubat-1 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 17 bin 700 asker öldürüldü, Ruslara ait 143 uçak, 131 helikopter, 625 tank, 1751 zırhlı araç, 316 top, 96 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1220 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 85 insansız hava aracını da kaybetti.