Rusya ve İsrail'den kritik Suriye kararları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu kabul etti. Başkent Moskova'da gerçekleşen görüşmeye dair Kremlin'den yapılan açıklamada liderlerin ikili ticaret, ekonomik ve insani işbirliği konularını; özellikle uluslararası ve bölgesel sorunları, Suriye'deki durumu ve İsrail-Filistin çatışmasının çözümüne dair meseleleri ele aldıkları belirtildi.

Rusya ve İsrail'den kritik Suriye kararları

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşen görüşmeye dair Kremlin'den açıklama yapıldı.

Açıklamada liderlerin ikili ticaret, ekonomik ve insani işbirliği konularını; özellikle uluslararası ve bölgesel sorunları, Suriye'deki durumu ve İsrail-Filistin çatışmasının çözümüne dair meseleleri ele aldıkları belirtildi.

Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Binyamin Netanyahu, Putin'le kurduğu doğrudan temaslar sayesinde bölgede yaşanan sıkıntıların aşıldığını söyledi.

Putin ile Netanyahu, yabancı savaşçıların Suriye'den çekilmesi için ortak bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. 

Görüşmede Suriye iç savaşını masaya yatıran iki lider, ortak çalışma kararı aldı. Alınan karara göre Rusya ve İsrail, yabancı savaşçıların Suriye'den çekilmesi için, başka ülkelerle birlikte, bir grup kuracak. Öğrenilen bilgilere göre, iki lider, grubun kurulması için, savaşın müdahili diğer taraflarla ivedilikle görüşülmesi konusunda anlaştı. Netanyahu, "Aramızdaki doğrudan bağlantı, sorunların ve çatışmaların olmamasını garanti ediyor ve bölgemizdeki istikrarı ve güvenliği sağlıyor" diye konuştu.

Diplomatik kaynaklar, Putin'in, İsrail'in Suriye'deki eylemlerine sınırlama getirmediğini iddia etti.

İran'ın yayılmacı politikasını eleştiren Netanyahu, "İran ve müttefikleri bölgedeki en büyük tehdit unsuru. Bu tehdidin bertaraf edilmesi ve İran'ın bizi yok etmeye yönelik tehditlerini önlemek için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Vladimir Putin ise İsrail ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin önemli bir miktarda olmasa da büyümeye devam ettiğini belirterek, "Elbette bölgemizdeki durumu ve güvenlik konularını ele almamız büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.

Kremlin Basın Servisi'nden yapılan açıklamada ise iki liderin, uluslararası ve bölgesel konuların yanı sıra İsrail-Filistin meselesi ve Suriye konularını istişare ettikleri bildirildi.