Rusya ve Suriye'den İdlib'te sivil katliamı

Rus ve Suriye savaş uçaklarının İdlib bölgesinde sivillere yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor.

Rusya ve Suriye'den İdlib'te sivil katliamı

Rus ve Suriye savaş uçaklarının İdlib bölgesinde sivillere yönelik saldırılarının ardı arkası kesilmiyor.

Suriye'nin İdlib kentinde gerginlik devam ediyor. Bölgede bulunan kurtarma görevlileri ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi dün rejim ve Rusya'nın düzenlediği ortak hava saldırılarında 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Rusya bu iddiaları yalanlarken bugün de Suriye rejim güçlerine ait uçaklar, İdlib'e bağlı Serakib şehrini bombaladı. Saldırıda 7 kişi hayatını kaybederken, 9 kişi yaralandı.

Gerilimi azaltma bölgesi ilan edilen İdlib'i bombalamaya devam eden Suriye Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar, İdlib'e bağlı Serakib'de sivil yerleşim yerlerini bombaladı. Saldırıda 7 kişi hayatını kaybederken, 9 kişi yaralandı. Bombardımanın ardından bölgeye çok sayıda ilk yardım ekibi intikal ederken, yaralılar bölgedeki sağlık merkezlerine kaldırıldı.  

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"İngiltere ve ABD tarafından finanse edilen Beyaz Baretlilerin kimliği bilinmeyen temsilcileri tarafından yapılan, Rus uçaklarınca Maaret el Numan'daki (İdlib eyaleti) bir pazar yerine saldırı düzenlendiği iddiası yalandır. Rusya, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin bu bölgesinde herhangi bir görevde bulunmamıştır."

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre ise bugün Maaret el Numan'daki pazar yerine düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 37 kişiden en az 35'i sivil.

Franasız haber ajansı AFP de, İdlib'de düz düzenlenen hava saldırılarında 18 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Hayatını kaybedenler arasında sivil savunma ağı Beyaz Baretliler (White Helmets) üyesi olan ve AFP'ye de katkıda bulunan "vatandaş gazetecisi" Anas al-Dyab'ın da  olduğu belirtiliyor.

Fotoğraf ve video çekimi yapan Anas al-Dyab'ın bölgedeki saldırıları görüntülediği sırada hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Eylül ayında varılan İdlib mutabakatı kapsamında silahtan arındırılmış bölge oluşturulmasına karar verilmesine rağmen nisan ayından bu yana Suriye rejimi ve Rusya tarafından İdlib'e düzenlenen hava saldırıları yoğunluk kazandı.

AFP verilerine göre, eylül ayından bu yana saldırılarda 630 sivil hayatını kaybetti, on binlerce kişi evini terk etti.