Rusya’da binden fazla Navalni destekçisi gösteriler sırasında gözaltına alındı

Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden sivil toplum kuruluşu OVD Info, Rusya genelinde binden fazla kişinin, dün, hapishanede açlık grevinde olan Rus muhalif Aleksey Navalni için düzenlenen gösteriler sırasında gözaltına alındığını açıkladı.

Rusya’da binden fazla Navalni destekçisi gösteriler sırasında gözaltına alındı
Rusya'da cezaevinde tutulan muhalif lider Aleksey Navalny'nin sağlığının kötüleşmesi nedeniyle ülke genelinde düzenlenen protestolara müdahale eden polis yaklaşık bin 780 kişiyi gözaltına aldı.
 
Devlet Başkanı Vladimir Putin'i en açık şekilde eleştiren Navalny'nin destekçileri, muhalif liderin yakında hayatını kaybetmesinden korkuyor ve kendisine uygun tıbbi müdahalenin yapılmasını talep ediyor.
 
Yetkililer ise Navalny'nin diğer herhangi bir mahkum gibi tedavi gördüğünü öne sürerek yapılan gösterilerin yasa dışı olduğunu belirtti.
 
Ülkedeki protestoları ve tutuklamaları izleyen OVD-Info isimli bağımsız grup, mitingler nedeniyle onlarca farklı noktada düzenlenen gösterilerde bin 782 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. St. Petersburg kentinde 804, Ural bölgesindeki Ufa kentinde ise 119 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
 
Başkent Moskova'da Kremlin Sarayı yakınında yapılması planlanan gösteri öncesi Navalny'nin sözcüsü Kira Yarmysh ile yakın arkadaşı Lyubov Sobol, gösterilerden saatler önce evlerinin yakınında gözaltına alındı.
 
Halen açlık grevinde olan Navalny'nin durumu ile ilgili ABD, Batı ülkeleri ve Birleşmiş Milletler'den birbiri ardına açıklamalar geldi.
 
Ekonomik yaptırımların yanı sıra diplomatlarının sınır dışı edilmesi ve Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak nedeniyle Batı ile ilişkilerinde Soğuk Savaş'tan bu yana en sıkıntı dönemini yaşayan Rusya, Aleksey Navalny'nin neden cezaevinde tutulduğu ile ilgili soruların ve eleştirilerin hedefinde.
 
Navalny, bulunduğu hapishanede tıbbi yardım talebinin reddedilmesi gerekçesiyle 31 Mart'ta açlık grevine başlamıştı.