Rusya'dan dört ülkenin yedi diplomatına sınır dışı kararı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Slovakya, Litvanya, Letonya ve Estonya'yadan yedi diplomatın sınır dışı edileceğini duyurdu.

Rusya'dan dört ülkenin yedi diplomatına sınır dışı kararı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce Rus diplomatları 'istenmeyen kişi' ilan eden Slovakya, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan yedi diplomatı 'karşılılık ilkesine' dayanarak sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı.

Bakanlığın, Slovakyalı diplomatlara ilişkin açıklamasına göre bu ülkenin Rusya'da görevli üç diplomatı istenmeyen kişi ilan edildi. Açıklamada, "Misilleme olarak Slovakya'nın Moskova Büyükelçiliği'nin üç çalışanının istenmeyen kişi ilan edildiği Büyükelçi Lubomir Regak'a bildirildi. Bu kişilere Rusya'dan ayrılmaları için 5 Mayıs gün sonuna kadar süre verildi. Bununla ilgili nota büyükelçiye sunuldu" ifadelerini kullanıldı.

Sputnik'in aktardığına göre, Rus Dışişleri'nin Baltık ülkelerine yönelik açıklamasındaysa Moskova'nın Litvanya'dan iki, Letonya ve Estonya'dan ise birer diplomatı sınır dışı etme kararı aldığı kaydedildi. Bakanlık, "Karşılıklılık ilkesine dayanarak Litvanya Büyükelçiliği'nin iki, Letonya ve Estonya Büyükelçiliklerinin birer diplomatının yedi gün içinde Rusya'dan ayrılmaları talep edildi" dedi.

Daha önce Litvanya, Letonya ve Estonya, Çek Cumhuriyeti ile dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldıklarını açıklamıştı. Slovakya Başbakanı Eduard Heger de, Rusya'nın Bratislava Büyükelçiliği’nde görevli 3 Rus diplomatın mevcut jeopolitik durum nedeniyle bir hafta içinde ülke topraklarını terk etmeleri gerektiğini belirtmişti. Bunun üzerine Rus Dışişleri, bu ülkelerin büyükelçilerini bakanlığa çağırmıştı.