Rusya'dan 'DSG-Şam anlaşması' hakkında açıklama

Rusya'dan 'DSG-Şam anlaşması' hakkında açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın, Türkiye-Rojava sınırında güvenliğin sağlanması için iki ülke arasında işbirliği sağlanmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Lavrov, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile Şam arasında kendilerinin arabuluculuğunu yaptıkları anlaşmanın da uygulanmasını teşvik edeceklerini vurguladı. Rus bakan, Suriye’de ABD liderliğindeki koalisyonun attığı adımların Kürtleri ayrılıkçılığa yönelttiğini söyledi.

Rus bakan, Suriye’nin kuzeydoğusundaki çatışmaların neticesinde IŞİD militanlarının dünyaya yayılmaya başladığını, bunun sorumlusunun Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti.

Sergey Lavrov, şöyle dedi:

“Rusya, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket etmeye, Kürtler ile Şam arasında anlaşmalara varılıp bu anlaşmaların yerine getirilmesini teşvik etmeye, Adana Mutabakatı'nda öngörüldüğü gibi Suriye ile Türkiye hükümetleri arasında ortak sınırlarında güvenliğin sağlanması için işbirliğine katkıda bulunmaya devam edecek.”

Lavrov, durumun ve Suriye’deki krizin genel anlamda çözüme kavuşturulmasının ancak ve ancak ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması temelinde mümkün olabileceğini vurguladı.

Lavrov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenen Rusya ziyareti sırasında Suriye konusunun ele alınacağını da ifade etti.