Rusya'dan Esad'a gizli Efrin mektubu

Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a gönderdiği bir mektupta Efrin bölgesini Rusya, Türkiye ve İran’a bırakmasını ve bu meseleye karışmamasını istediği bildirildi.

Rusya'dan Esad'a gizli Efrin mektubu

Efrin’de TSK’nın başlattığı operasyon 51’nci gününde devam ederken Ankara ve Şam arasında Rusya’nın arabuluculuğu ile dolaylı bazı gizli anlaşmaların olduğu iddia edildi.

Bazı Arap medya kuruluşlarının bildirdiğine göre 2 gün önce Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir mektup göndererek ‘Efrin’ meselesine karışmamasını  ve bu meseleyi Rusya-İran-Türkiye'ye bırakmasını istediği bildirildi.

Edinilen bilgilere göre Putin’in Esad’a mektubunu Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un 2 gün önce Şam’a gizli olarak gerçekleştirdiği ziyarette gönderdi.

Valery Gerasimov’un ziyarette Putin’in mektubunun yanısıra Suriye rejim güçleri ve müttefiklerinin nereye konuşlanacağına dair haritanın da yer aldığı bildiriliyor.

Gönderilen mektupta Putin, Esad'dan Efrin meselesine karışmamasını bu konuyıu Türkiye, Rusya ve İran'a bırakmasını istedi. Ayrıca gönderdiği haritada  Rusya Suriye rejim güçleri ve müttefiklerinin Efrin’den çekerek Halep, İdlip ve Telrefat çevresine yerleştirmesini istedi.

Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşamaya göre; Suriye’nin bazı bölgelere yerleştireceği güçlere karşın Türkiye’nin de Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Helep-İdlip çevresine yerleştirdiği 13 gözlem yerine gözyumulacağı bildiriliyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un Esad’a sunduğu haritada Suriye rejim güçleri ve müttefiklerinin Azez-Tel Refat-Nubil-Zehra (Efrin Kobanê arası)hattına yerleştirmesi ve Efrin sınırından uzak konumlandırmasını istedi. Türkiye ile varılan anaaşmaya göre sözkonusu bölgede Suriye ve Türkiye’ye bağlı güçler bulunacak.

Buna karşın Türkiye’nin de İdlib-Halep-Hama hattında kurduğu 13 askeri gözlem noktasını “Zeytin Dalı Harekatı” kapsamında kullanmasına Suriye göz yumacak.  Bu şekilde Türkiye’nin Cerablus-İdlib-Halep hattını birleştirme harekatı tamamlana kadar devam edeceği bildiriliyor.

Öte yandan Esad’a bağlı bir askeri kaynağın YPG Genel Komutanı Sipan Hamo’yu Rusya aracılığı ile Ankara-Şam arasındaki anlaşma konusunda bilgilendirdiği  de gelen haberle arasında.

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Efrin merkeze gireceklerini ardından tüm Kuzey Suriye'ye operasyon başlatacaklarını açıklamıştı.