Rusya'dan Türkiye'ye El Bab, Türkiye'den Suriye'ye Rakka teklifi

Amerikan medyası, Rusya'nın El Bab'ı Suriye ordusunun almasını, Türkiye'nin ise El Bab'da bulunan Suriye ordusunun Rakka'ya yönelmesini teklif ettiğini iddia etti.

Rusya'dan Türkiye'ye El Bab, Türkiye'den Suriye'ye Rakka teklifi

New York Times'tan (NYT) Anne Barnard'ın haberine göre, NYT muhabirine konuşan iki "Suriye hükümeti" destekçisi, Rusya ile Türkiye'nin El Bab'a Suriye ordusunun girmesi konusunda anlaştıklarını iddia ettti.

İddiaya göre Rusya, geçen ay ki Astana görüşmelerinde, El Bab'ı Suriye ordusunun ele geçirmesi konusunda ısrar etti. Bunun nedenleri arasında, ilçedeki su tesisinin ele geçirilmesinin su kesintilerinin önüne geçebileceği düşüncesi de yer alıyor.

Haberde ayrıca, dün Rusya ile Türkiye medyalarında, iki ülkenin El Bab bölgesinde olası çatışmaları engellemek için koordine olduklarına ve sahadaki militanların da bu koordinasyonu doğruladığına dair haberlerin çıktığı hatırlatılıyor.

Ancak NYT, Türkiye destekli ÖSO'cuların bu anlaşmaya riayet edip etmeyeceğinin bilinmediğini ileri sürüyor.

Türkiye'den, Suriye'ye 'Rakka'ya yönel' teklifi

Ayrıca, önümüzdeki hafta üst düzey bir Türk heyetinin, Rakka planlarını görüşmek için Washington'a gideceği söyleniyor.

NYT'ye konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın ABD'ye ilginç bir seçenek de sunabileceğini söylüyor: İddia'ya göre Ankara'nın sunacağı teklif; El Bab'daki Suriye ordusu mensupları Rakka'ya yönelmesi.

Türk yetkili, Ankara'nın Rakka'yı Kürtlerle ele geçirme stratejisine itirazlarını ise bir kez daha dile getireceklerini de sözlerine ekliyor.