Rusya'dan Türkiye'ye "Rojava'ya operasyon düzenleme planlarını iptal et" çağrısı

Rusya'nın Suriye temsilcisi Alexander Lavrentyev,Türkiye'yi Rojava'ya askeri operasyon düzenleme planlarını iptal etme konusunda ikna etmeye çalıştığını söyledi.

Rusya'dan Türkiye'ye "Rojava'ya operasyon düzenleme planlarını iptal et" çağrısı

Rusya'nın Suriye temsilcisi Alexander Lavrentyev, Rusya'nın dün Kazakistan’da süren Astana görüşmelerinde Türkiye'yi Rojava’ya askeri operasyon düzenleme planlarını iptal etme konusunda ikna etmeye çalıştığını söyledi.

TASS haber ajansında yer alan habere göre Lavrentyev, "Suriye ile olan sorunlarını barışçıl yollarla çözmesi için Türkiye'yi ikna etmeye çalıştık, çünkü bu gerilimin tırmanmasına yol açabilir" dedi.

Lavrentyev, Türkiye'nin Rojava!da başlatacağı yeni bir askeri operasyonunun bölgedeki gerilimi tırmandırabileceğini ve istikrarı bozabileceğini, bu nedenle Rusya'nın operasyonun akılcı bulmadığını ifade etmişti. Benzer bir açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’dan da gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye içinde, sınırın tamamı boyunca uzanan 30 km derinlikte güvenli bölge oluşturmak için Türkiye'nin sınır ötesi askeri operasyon başlatacağını geçen ay açıklamış, ancak tarih vermemişti.

Ankara en son 2019'da gerçekleştirdiği Rojava operasyonun ardından ABD ve Rusya'nın bölgede baskın olan YPG'yi sınırın 30 km ötesine çekme taahhütlerini yerine getirmediğini, bu nedenle kendisinin operasyon başlatması gerektiğini belirtiyor.