Rusya'dan Ukrayna'ya iyi niyet jesti: Yılan Adası'ndan geri çekiliyoruz

Rusya 'iyi niyet göstergesi' olarak Ukrayna'nın Yılan Adası'ndan çekildiğini açıkladı. Ukraynalı yetkiler ye

Rusya'dan Ukrayna'ya iyi niyet jesti: Yılan Adası'ndan geri çekiliyoruz

Rusya Savunma Bakanlığı, tahıl ihracatının kolaylaştırılması için 'iyi niyet göstergesi' olarak Ukrayna'ya ait Yılan adasından çekildiğini açıkladı. Ukrayna tarafı Moskova tarafından atılan adımı doğruladı.

Rusya'nın Ukrayna’ya karşı şubat ayının sonunda başlattığı savaş ardından şiddetli çatışmaların yaşandığı Yılan Adası Rus güçleri tarafından ele geçirilmişti.

Ukrayna ordusunun geri alma girişimleri başarısız olurken ada sıklıkla bombardımanların hedefi oldu.

Son dönemde başta Afrika ülkeleri olmak üzere Türkiye'nin de çabaları ile Ukrayna'dan tahıl ihracatı yapılması için Rusya'ya çeşitli çağrılar yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "30 Haziran'da Rus silahlı kuvvetleri iyi niyet göstergesi olarak Yılan Adası'ndaki hedeflerini gerçekleştirdi ve oradaki askerlerini geri çekti" dedi.

Rusya, “BM'nin Ukrayna'dan tahıl ihraç etmek için insani bir koridor oluşturma çabalarına karşı değil" dedi.

Bakanlık bu adımla artık Kiev yönetiminin tahıl ihraç edememesi ve gıda krizinden Rusya'yı sorumlu tutamayacağını belirtti. Açıklamada "Artık konu liman çevreleri de dahil olmak üzere Karadeniz sahilini temizlemeyen Ukrayna'ya aittir," ifadeleri yer aldı.

 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in özel kalem müdürü Andriy Yermak ise sosyal medya hesabından Yılan Adası'nda artık Rus askeri kalmadığını ve Ukrayna silahlı güçlerinin iyi bir iş çıkardığını duyurdu.