S-400 kararı ABD ile ilişkilerde bir dizi soruna neden olacak

Hürriyet yazarlarından Sedat Ergin, S-400 kararının ABD ile ilişkilerde bir dizi soruna neden olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi

S-400 kararı ABD ile ilişkilerde bir dizi soruna neden olacak

Hürriyet yazarlarından Sedat Ergin, S-400 kararının ABD ile ilişkilerde bir dizi soruna neden olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirirken, yazar ve akademisyen Barış Doster ABD ile ilişkilerde kopuş yaşanmayacağını belirtiyor.

ABD yönetimi'nin, son günlerde Türkiye’yi Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini almaktan vazgeçirmek için kuvvetli bir kampanyaya girişmiş bulunduğuna dikkat çeken Sedat Ergin, bunun nafile bir çaba olduğunu, Türkiye'nin bu kararından vazgeçemeyeceğini dile getirdi.

Türkiye'nin geri adım atmaması halinde başta ABD olmak üzere bir dizi sorunla karşılaşacağına dikkat çeken Ergin Türkiye'nin belirecek tereddütlerle baş etmek üzere şimdiden etkili bir strateji oluşturması gerektiğini vurguladı:

"Karşısındaki tabloyu gerçekçi bir şekilde okuması gereken bir taraf da Ankara’dır. Bu aşamadan sonra geri adım atmamakta ne kadar haklı da olsa, alınan kararın Türkiye’nin stratejik kimliği üzerinde soru işaretlerini tetiklemesi, bu çerçevede Batı dünyası, özellikle de ABD ile ilişkilerde bir dizi soruna neden olması kaçınılmazdır."

Barış Doster: Stratejik tercih stratejik kopuşa dönüşür mü?

Barış Doster ise Türkiye'nin stratejik tercihinin stratejik bir kopuşa dönüşmeyeceğini, çünkü iktidar blokunun ABD yanlısı güçlerden oluştuğuna dikkat çekiyor.

"Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması, ABD’ye rağmen, karar alıp, irade koymak adına, önemli, olumlu. Ama bunu abartıp, Türkiye- ABD ilişkilerinde kopuşa neden olacağını söylemek de güç. Çünkü hem ABD’nin Türkiye’nin siyaseti, bürokrasisi, ordusu, ekonomisi, akademisi üzerinde güçlü, örgütlü, yapısal nüfuzu var hem de iktidar bloku Türk siyasi tarihinin gördüğü en ABD yanlısı güçlerden. 

Rusların S-400 hava savunma sisteminin, Türkiye’nin kullandığı NATO sistemleriyle uyumlu silahlarla nasıl uyumlulaştırılacağı üzerine konunun teknik boyutlarına vakıf uzmanlar hayli yorum yaptılar. Burada önemli olan, Türkiye’nin S-400 almasının stratejik bir tercihe, bunun ötesinde stratejik bir kopuşa dönüşüp dönüşmeyeceği."