Sadr grubunun istifası sonrası diğer siyasi bloklar bir araya geldi

Irak’ta Şii Sadr grubunun 73 milletvekilinin istifa etmesinin ardından yeni bir kaotik süreç başlarken, İran destekli çatı örgüt Koordinasyon Çerçevesi, "etkili" tarafları siyasi görüşmelere katılmaya çağırdı.

Sadr grubunun istifası sonrası diğer siyasi bloklar bir araya geldi

Koordinasyon Çerçevesi, Irak'taki siyasi tabloyu tartışmak üzere Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Sünni Azim İttifakı ve İran destekli milislerin siyasi kanadı Babil Hareketi ile bir araya geldi.

Koordinasyon Çerçevesi tarafından yayınlanan açıklamada, “Siyasi bloklar anayasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi için pratik adımların hızlandırılmasını, cumhurbaşkanının seçilmesini ve Iraklıların taleplerini karşılayabilecek uyumlu bir hükümetin kurulmasının önemini vurguladılar” denildi.

Açıklamada, “Bir sonraki hükümetin hizmetler sunan, ülkenin birliğini ve egemenliğini, Irak'ın bölgedeki konumunu koruyan güçlü ve yetenekli bir hükümet olması gerektiğine inandığı için tüm siyasi partilere yaklaşmaya hazır olduğunu kaydetti” ifadeleri yer aldı.

“Yeni bir sivil huzursuzluk dalgası gelebilir”

Irak'ın en büyük parlamento bloğunun 73 üyesinin tamamı Pazar günü Şii din adamı Mukteda es-Sadr'ın talimatıyla parlamentodan istifa ederek ülkeyi daha derin bir siyasi kargaşaya sürükledi. Hareket, Irak'taki siyasi sorunların yeni bir sivil huzursuzluk dalgasına yol açabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

Sadr grubunun çekilmesi, siyasi rakiplerine bir konsensüs hükümeti kurma şansı verebilir, ancak bu muhtemelen Irak sokaklarında itirazla karşılanacak.

Irak’ta 10 Ekim 2022’de erken genel seçim yapıldı, ancak yeni parlamentoda şu ana kadar hükümet üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Sadr grubunun çekilmesine saygı duyduğunu duyuran Koordinasyon Çerçevesi, "Anayasal yükümlülükleri tamamlamak ve bir ulusal hizmet hükümeti oluşturmak için tüm siyasi güçlerle diyalog halinde ilerleyeceğini" duyurdu. /Rudaw