Sadr siyasetten çekildiğini duyurdu! Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu

Sadr siyasetten çekildiğini duyurdu! Bağdat'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, İran'da ikamet eden ve dün "mercilik görevine son verdiğini" duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Kazım el-Hairi'yi de eleştiren Sadr, Hairi'nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığın belirtti.

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

SADR’IN OFİSİNDEN 3 KARAR

Kararın ardından Sadr’ın ofisinden yapılan açıklamada, Sadr Hareketi taraftarlarına alınan 3 kararla ilgili talimat verildi.

“Değişim Yılı” başlıklı açıklamada, Sadr’ın adıyla hiçbir şekilde siyaset ve yönetime müdahale edilemeyeceği belirtildi.

Yine Sadr Hareketi asında hiçbir slogan ve siyasi söylemin kullanılamayacağı vurgulandı.

Son olarak, Sadr Hareketi adına hiçbir internet sitesi ve sosyal medya hesabının açılamayacağı kaydedildi.

Sadr Hareketi Komisyonu da Bağdat'taki protestolara öncülük etmeyi bıraktığını duyurdu

Irak genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak'ın güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, Bağdat’ta yaşanan gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.

Komutanlık, daha önce Bağdat için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ülkenin tamamında 19.00'dan itibaren süresiz biçimde uygulanacağını duyurdu.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mukteda es-Sadr destekçilerinin eylemleri nedeniyle bugün saat 15.30 itibarıyla sokağa çıkma yasağı kararı alındığı bildirilmişti.

Kazimi’den çağrı

Diğer yandan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'dan "destekçilerine hükümet kurumlarından çekilmeleri için çağrıda bulunmasını" istedi.

Irak'ta siyasetten çekilme kararı alan Sadr Hareketi liderinin destekçisi bazı grupların başkent Bağdat'ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Hükümet Sarayı'na girmesi üzerine Başbakan Kazimi, yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Kazimi, Sadr'dan "destekçilerine hükümet kurumlarından çekilmeleri için çağrıda bulunmasını" talep etti.

Güvenlik güçlerinden Sadr destekçilerine müdahale

Öte yandan, Irak güçleri, Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr Hareketi destekçilerine göz yaşartıcı gaz kapsülleriyle müdahalede bulundu.

Irak'ta geçen yıl yapılan genel seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla "siyasetten tamamen çekildiğini" duyurmuştu.

Sadr destekçisi bir grup da Yeşil Bölge'de bulunan Hükümet Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etmişti. Alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet binası önünde toplanan Sadr yanlısı grup, burada hükümet yetkililerini istifaya çağırmıştı.

Bunun üzerine Bağdat'ta Sadr destekçilerinin eylemi nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Sadr yanlısı bir grup, Yeşil Bölge'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basmış, Şii liderin destekçilerinden bir diğer grup da Hükümet Sarayı'na girmişti.

Şii liderin destekçileri, Bağdat'ın birçok bölgesinde sokağa çıkarken, güney kentlerde de Sadr yanlılarının sokakları doldurduğu ve bazı hükümet binalarına girdiği aktarılmıştı.

Bağdat'ta Yeşil Bölge semalarında Irak uçaklarının uçuş yaptığı görülmüş, Irak Başbakanı Kazimi de Bakanlar Kurulunun haftalık toplantılarını askıya almıştı.

Sadr yanlıları daha önce de parlamentoyu basmıştı

Mukteda es-Sadr, İran'a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr Hareketi’ne mensup milletvekillerini istifa ettirmişti.

Ardından İran'a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani'yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz'da Yeşil Bölge'ye girerek parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine parlamentodan ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.