Sadr’dan bağımsızlara çağrı: 15 günde hükümeti kurun

Sadr Hareketi Lideri Muqteda Sadr dün Irak Parlamentosu’ndaki bağımsız milletvekillerine çağrıda bulunarak, 15 gün içerisinde hükümet kurmalarını ve Irak’ı mevcut siyasi krizden çıkarmalarını talep etti.

Sadr’dan bağımsızlara çağrı: 15 günde hükümeti kurun

Sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunan Sadr şunları yazdı: “Irak’ın siyasi atmosferinde halihazırda bana göre 3 büyük ittifak yer alıyor. Bunlar birincisi, Ulusal Birlik İttifağı ki büyük çoğunluğu temsil ediyorlar. Ama Irak Federal Mahkemesi’nin “3/2 kararı nedeniyle hükümetin kurulması gecikiyor.”

Sadr paylaşımına şöyle devam etti: “İkincisi, çoğunluğu savunan ittifak ve biz onlara 40 gün içerisinde hükümet kurmaları için zaman verdik ama maalesef kuramadılar.”

Parlamentoda üçüncü taraf olarak bağımsızların olduğuna dikkat çeken Sadr, bağımsızlara yönelikte şu görüşlerini paylaştı: “Parlamentonun üçüncü tarafı da bağımsızlar. Bizde doğal olarak onlara çağrıda bulunuyor ve 40 kişiden az olmamak kaydıyla, bağımsızların temsil edildiği bir taraf oluşturun diyoruz. Bize göre bağımsızlar büyük çoğunluğu temsil eden ittifaka katılmalı ve hükümetin kurulmasını sağlamalılar. Biz ayrıntılar konusunda onları daha sonradan bilgilendireceğiz.”

Ulusal Kurtuluş İttifakı, Irak Parlamentosu’ndaki 329 sandalyeden 175’ini elinde bulunduruyor ve Şiiler, Suniler ile Kürdistan Bölgesi’nin en güçlü partilerinin katılımıyla oluşturulmuş durumda. Bu ittifakta yer alan bileşenler şu şekilde; Sadr Hareketi Bloku, Suni Egemenlik İttifakı ile Kürdistan Demokrat Partisi (PDK).