Sadr'dan Erbil saldırısına ilişkin açıklama

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, “Erbil Havalimanı’nın bombalanması, Irak’taki ABD askerlerinin sayısının iki katına çıkmasına sebep oldu” dedi.

Sadr'dan Erbil saldırısına ilişkin açıklama

Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Irak Parlamentosu’ndaki Sairun grubu parlamenterleri ve Sadr Hareketi Siyasi Heyeti ile bir araya geldi.

Mukteda es-Sadr, görüşmede yaptığı konuşmada “Erbil Havalimanı’nın bombalanması, Irak’taki ABD askerlerinin sayısının iki katına çıkmasına sebep oldu” ifadelerini kullandı.

Sadr, Erbil Uluslararası Havalimanı’na yönelik saldırıdan sonra çekilme sürecindeki ABD askerlerinin sayısının 4 bin arttığını savundu.

Sadr, İran destekli milis gruplarını ima ederek, “Eğer Sadr Hareketi olarak, birinin hapisten çıkarılması için Bağdat’ın Yeşil Bölgesi’ni ablukaya alsaydık ve eğer Erbil ile Bağdat havalimanlarını bombalasaydık, o zaman bizi terörist ilan ederek bize tanklarla, uçaklarla saldırırlardı” şeklinde konuştu.

ABD askerlerinin çekilmesini istemeyen tarafların olduğunu belirten Sadr, söz konusu tarafların bundan nemalandığını savundu.

Irak’ta yapılması planlanan seçimlere de değinen Sadr, “Eğer başbakanlığı kazanmayı başaramazsak, Irak’ın siyasi süreceine katılmayacağız ve gidip evimizde oturacağız” şeklinde konuştu.

Sadr geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ilgi çekici ifadeler kullanmıştı.

Sadr, “Öldürülür veya şehit edilirsem dediğimde oyun oynamıyorum ya da seçim propagandası yapmıyorum. Ölmem halinde tehlikelerin gün geçtikçe artması gibi bir gerçek var. Ayrıca Irak-İsrail ilişkilerinin normalleşme süreci de kolaylaşır” demişti.

Daha önce öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamayı hatırlatan Sadr, “Sizinle oyun oynadığımı ya da sizi kandırdığımı düşünmeyin. Biz yolsuzluğa ve normalleşmeye karşıyız. Çünkü o zaman üzerimde tehlike oluşur. Olur da normalleşme yaşanırsa, o zaman ben komutan değilim, askerimdir. Her geçen gün tehditler artacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

“Mukteda’nızı kaybederseniz normalleşme kolay olur” diyen Sadr, şunları kaydetmişti:

“Bu sözlerim kendimi büyük görmem şeklinde algılanabilir ancak şu bir gerçektir ki Mukteda olmazsa normalleşme süreci kolay başlar. Birçok kişi yolsuzluk yapıyor ama biz onlardan değiliz. Dünya malını istemiyoruz sadece ahireti istiyoruz.”

 
K24