Sadr’dan hükümeti bir an evvel kurma çağrısı

Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarını onaylamasının ardından yeni hükümetin bir an evvel kurulması çağrısında bulundu.

Sadr’dan hükümeti bir an evvel kurma çağrısı

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan hareketin lideri Sadr, Twitter hesabından yapığı açıklamada, başta Irak yargısı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Plasschaert olmak üzere seçim sürecine katkıda bulunan herkese teşekkür ettiğini belirtti.

"Vatan bize emanettir" diyen Sadr, barış ve huzurun korunması için ulusal çoğunluk hükümetinin bir an evvel kurulması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Sünni "Takaddüm" ile Azim koalisyonlarından da seçim sonrası beklentilere ilişkin açıklamalar geldi.

"Takaddüm" Koalisyonu lideri Muhammed Halbusi, Twitter hesabından, Yüksek Federal Mahkemenin, seçim sonuçlarıyla ilgili aldığı karara bağlılık gösterilmesinin demokrasi yolunda atılmış bir adım olduğunu ve devletin egemenliğini ve prestijini koruduğunu dile getirdi.

Halbusi, vatandaşların taleplerinin karşılanması ve eskisinden farklı bir geleceğin inşası için anayasal sürecin tamamlanmasının önemine işaret etti.

"Azim" Koalisyonu'nun lideri Hamis Hançer de yaptığı yazılı açıklamada, seçimleri kazanan herkesi kutladı ve onlardan siyasi gidişatın iyileştirilmesi için ulusal bir kararlılık beklediklerini kaydetti.

Federal Mahkemenin kararına tepki

Asaib Ehlil Hak Hareketi tarafından yapılan açıklamada ise Yüksek Federal Mahkemesi'nin seçim sonuçlarının iptali için açılan davada ret kararı almasının üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

"Mahkemenin, davayı önce şeklen kabul ettiği daha sonra ise yetkili olmadığı gerekçesiyle reddettiği" belirtilen açıklamada, mahkemenin bu çelişkili tutumunun, iç ve dış baskıya maruz kaldığını gösterdiği vurgulandı.

Şii milis gücü Ketaib-i Hizbullah da seçimler üzerinden bazı ülkelere suçlamalar yönelterek, yeni kurulacak kabinede yer almayacaklarını açıkladı.

Ketaib-i Hizbullahtan yapılan yazılı açıklamada, ekim ayındaki genel seçimlere işaret edilerek, "Irak halkının haklarına el koyanlar, Siyonist (İsrail)-ABD-Suudi Arabistan ittifakından destek alıyordu" iddiasında bulunuldu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonunun seçim sürecinin tüm aşamaları boyunca söz konusu ittifakın istismarına maruz kaldığı öne sürülen açıklamada, "Irak yargısı da ABD'nin Bağdat'taki Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Plasschaert başta olmak üzere aynı tarafların şantaj, tehdit ve baskılarına maruz kaldı" denildi.

Açıklamada, yeni kurulacak hükümette yer almayacakları ancak haklarını savunmaya devam edecekleri ifade edildi.