Sadr’dan Maliki'ye yanıt: Allah’a yemin olsun ki...

Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki’nin “anayasa” ve “erken seçim” konusunda değişiklik yapmaya sıcak bakmadıkları yönündeki açıklamalarının ardından Şii lider Mukteda es-Sadr, “Allah’a yemin olsun ki yolsuzlar hüküm süremeyecek, ben de yolsuzluğu desteklemeyeceğim” dedi.

Sadr’dan Maliki'ye yanıt: Allah’a yemin olsun ki...

Eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, dün yaptığı görüntülü konuşmada, siyasi hasmı olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın "erken seçim ve anayasa ile rejim değişikliği" talebine karşı çıkmıştı.

"Irak halkı farklı etnik ve mezhebi bileşenlerden oluşuyor" diyen Maliki, "Hiç kimsenin kişisel iradesi halka dayatılamaz. Halkın iradesi esastır. Ne erken seçim, ne de anayasa ve rejim değişikliği olmayacak. Bunlara ancak Meclis toplanınca karar verir" şeklinde konuşmuştu.

“Yolsuzluğu desteklemeyeceğim”

Maliki’nin açıklamalarının ardından bugün sosyal medya hesabı Twitter üzerinden bir açıklama yapan Sadr, şu ifadeleri kullandı:

“Ey Haydar (Ebu Talib’in oğlu Hz. Ali), senin ve başı başı kesilen oğlunun (Hz. Hüseyin) kanı üzerine ve Allah’a yemin olsun ki yolsuzlar aramızda hüküm süremeyecek, ben de yolsuzluğu desteklemeyeceğim. Bize destek verecek kimse yok mu?”

Sadr twittinin altında, “10 Muharrem-i Haram 1444, İmam Hüseyin'in torunu Mukteda Sadr” diye yazdı.

Sadr taraftarları Parlamentoyu basmıştı

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde Ekim 2021'de yapılan Irak Parlamento seçimlerden galip çıkan Mukteda es-Sadr, bir süre önce siyasetten çekildiğini açıklamıştı.

Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi İran yanlısı Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, bu kararı protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge'ye girerek Parlamento binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı. Nuri Maliki, Sadr yanlılarının Yeşil Bölge baskınını eleştirerek bölgeyi terketmelerini istemişti.

Şii lider Sadr, 2 Ağustos'ta destekçilerine Meclis'ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.

Sadr, Meclis'in feshedilip anayasa ve parlamenter rejimin değiştirilmesi gerektiğini açıklamıştı.