Salih Müslim'den Öcalan ve Rojava açıklaması

PYD Sözcüsü Salih Müslim, Ortadoğu ve Suriye’de çözüm için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın pozitif rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Salih Müslim'den Öcalan ve Rojava açıklaması

PYD Sözcüsü Salih Müslim, Ortadoğu ve Suriye’de çözüm için PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın pozitif rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları, 22 Mayıs günü müvekkilleriyle yaptığı görüşmenin ayrıntılarını 26 Mayıs günü İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. 

Öcalan, avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajında imkan olursa Suriye’nin bütünlüğü içinde Kürt sorunu dahil Suriye’nin tüm sorunları konusunda pozitif rol oynayacağını söyledi. Öcalan ayrıca kendi düşüncelerinin ve çözüm önerilerinin Suriye’nin sorunlarını çözeceğini, Kürtlerin ve diğer toplulukların temel haklarının anayasal güvenceye alınmasının zorunluluğunu da vurguladı.

Öcalan’ın Suriye’ye ilişkin mesajlarını değerlendiren Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, Öcalan'ın Ortadoğu'da rol oynamasını istediklerini belirtti. Konuşmasına Leyla Güven öncülüğündeki açlık grevine değinerek başlayan Salih Müslim, böylesi bir direnişin tarihte eşine az rastlanır türden olduğunu vurgulayarak, “Bu direniş, Türk devletinin kendi yasalarına uymasını sağladı” dedi.

Demokratik Ulus Projesinin Güvenliği İçin Mücadele Ediyoruz

Salih Müslim, Öcalan’ın halkların meşru haklarının korunmasını esas aldığını belirterek, Öcalan'ın paradigmasının Ortadoğu halkları için bir miras olduğunu ve Kürtlerin de bu paradigmanın izinde olduğunu söyledi. 

Müslim, "Bu mirasın korunması için Kuzey ve Doğu Suriye’de hayata geçen Demokratik Ulus projesinin güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bununla beraber halkların hakları da güvence altına alınmalı. Tüm mücadelemiz bunun için." dedi Öcalan'ın mesajının bu çerçevede alındığını söyledi.

Öcalan'ın Rol Oynaması Bizim De İsteğimiz

Öcalan’ın Suriye’de çözüm konusunda olumlu rol oymasının kendilerinin de isteği olduğunun altını çizen Müslim, İmkan verilirse Öcalan'ın Suriye’deki sorunların çözümü için aktif rol oynayabileceğini belirtti.

Suriye sorununun çözümünde girişimde bulunduğunu söyleyen devletlerin yalnızca kendi çıkarlarını gözettiğini söyleyen Müslim, Öcalan'ın değerlendirmeleri ve önerileriyle mevcut durumu değiştirebileceğini belirtti.

“İlk günden bu yana Türkiye’nin hassasiyetlerine dikkat ediyoruz. Türkiye de bu hassasiyetlerinde ölçülü olmalıdır. Hiçbir devlete saldırı girişimimiz olmadı ve asla düşmanlığı kabul etmedik." diyen Müslim, Türkiye'nin de artık mevcut zihniyetini terk etmesi gerektiğini ve Kürt halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini söyledi.