Şam: Fırat'ın doğusundaki savaş İdlib'deki kadar zor

Şam: Fırat'ın doğusundaki savaş İdlib'deki kadar zor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın tepkiyle karşılanan "Suriye'de Kürt sorunu yoktur" çıkışının ardından bu kez danışmanı Fırat'ın doğusuna yönelik savaş mesajı verdi.

Al Mayadeen kanalına konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Danışmanı Buseyna Şaban, "Fırat'ın doğusundaki savaş İdlib'deki savaş kadar zor ve zaman alacak bir savaştır. Ancak er ya da geç ABD askerlerini Suriye'den çıkaracağız" dedi. 

İdlib'deki gelişmeler ve Erdoğan ile Putin'in İdlib için anlaştığı Moskova mutabakatına değinen Şaban, bu mutabakatla askeri savaşın bitmesi ve Cisr eş Şuğur ve Ariha gibi birçok bölgenin kurtarılmasını sağlayacağını belirtti.

Rasthaber'in aktardığına göre, Tahran- Şam ilişkilerini tarihsel ve stratejik olarak nitelendiren Şaban, Suriye'nin İran ve Lübnan Hizbullah Hareketi ile askeri ve siyasi olarak koordinasyon içinde olduğunu belirtti.

Şaban, İdlib'i özgürleştirmek ve mültecilerin bölgelerine geri dönmekten yana olduklarını belirterek, "Biz İdlib'i kurtararak terörizmi ortadan kaldıracağız" ifadesini kullandı.

Esad, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar nedeniyle Suriyeli Kürtlerin tepkisiyle karşılamıştı. Esad'ın o açıklamalarının bir bölümü şöyle:

“Kürt meselesi diyorlar, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Nedeni de çok açık. Bazı Kürtler hayatları boyunca Suriye’de yaşamıştır. Suriye’nin kuzeyinde (Rojava’da) yaşayan Kürtler geçtiğimiz yüz yılda Türkiye’nin baskıları sonucu kuzeye yerleşmişlerdir, biz de onları misafir olarak ağırladık. Kürt, Ermeni ve diğer farklı gruplarda Suriye’ye yerleşti. O zaman hiç sorunları yoktu. Örneğin Suriye sorunu Ermeni sorunu diye bir şey yok. Aynı zamanda farklı bileşenlerde ülkede bulunuyor. Bizim onlarla sorunumuz yok, neden Kürtlerle olsun? Ayrımcı fikirleri olan gruplarla sorunumuz var. Özellikle de seksenli yıllardan itibaren. Ancak Türkiye onları öldürmeye ve bastırmaya başlayınca bizde onların buraya gelmelerine izin verdik ve mücadelelerine karşı çıkmadık. Suriye’de vatandaşlık hakkına sahip oldular, aslen Suriyeli değiller. Biz Kürtlere karşı o kadar olumlu yaklaşırken neden bunun adına ‘Kürt meselesi’ deniliyor? Bence bu terim doğru değildir bu bir hayal ve yalanın ürünüdür.”