Şam'dan BM'ye mektup: İsrail ile DSG arasında koordinasyon var

Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in topraklarına yönelik saldırılarını kınayarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK) üyelerini bu saldırıları durdurmaya çağırdı. Suriye, İsrail ile DSG’nin koordinasyon içerisinde hareket ettiğini ileri sürdü.

Şam'dan BM'ye mektup: İsrail ile DSG arasında koordinasyon var

Suriye Dışişleri Bakanlığı,  BMGK’ye gönderdiği mektupta İsrail’in iki gün önce Deyr ez Zor bölgesi’ne düzenlediği hava saldırısını kınayarak, Kurul’dan İsrail’in saldırılarını durdurması çağrısını yineledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı BMGK’ye hitaben yazdığı mektupta “İsrail’in Deyr ez Zor’daki saldırıları ve Demokratik Suriye Güçleri’nin Hesekê’deki hak ihlalleri pareleldir. Bu da Suriye’de planlarını gerçekleştirmek isteyen  Suriye düşmanları tümünün arasında bir koordinasyonun olduğunun göstergesi” ifadesi kullanıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, BMGK üyelerinin uluslararası hukuk, barışın korunması ve güvenliğin sağlanası çerçevesinde İsrail saldırılarını durdurma çağrısı yapıldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı 5 gün önce de BMGK’na gönderdiği bir mektupta 'İsrail'in artan askeri hareketliliğinin, ABD, İsrail ile Türkiye arasında bir koordinasyonun kanıtı olduğunu' ileri sürülmüştü.

Bakanlığın açıklamasında, "İsrail'in tehlikeli ve saldırgan yaklaşımı, Suriye topraklarını işgal eden Türk, ABD'li ve İsrailli işgalciler arasında önceden kurulu bir koordinasyon bulunduğunu kanıtlıyor" ifadelerine yer verildi.

İki gün önce İsrail Irak’a sınır Deyr ez Zor kentinin Elbukemal kasabasına düzenlediği hava saldırısında en az 60 Suriye askeri ve İranlı milis öldürülmüştü.

Saldırıya ilişkin İsrail Ulusal Güvenlik ve Araştırma Merkezi Başkanı Amos Ladin, bu saldırının İsrail’in Joe Bidan döneminde de İran’a karşı mücadele devam edeceğinin mesajı olduğunu açıklamıştı.