Sanatçı Gülistan Perwer’den Kürt annelere çağrı: Çocuklarınızı Kürtçe eğitin

Sanatçı Gülistan Perwer, Kürt ailelerine seslenerek , “Dilimiz çok güzel ve tatlıdır. Bizim de başka milletlerden bir eksiğimiz yok. En büyük rol annelerin omuzlarına düşüyor. Annelere sesleniyorum; Çocuklarınızı kendi renk ve dilinde eğitin” dedi.

Sanatçı Gülistan Perwer’den Kürt annelere çağrı: Çocuklarınızı Kürtçe eğitin

Şarkıları ve sanatı ile Kürt diline büyük hizmetlerde bulunan sanatçı Gülistan Perwer, Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine konuk olarak Kürtçe eğitimin önemi üzerine konuştu.

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak olan seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de yer alıyor.

Perwer, Rûdaw’ın Kürtçe seçmeli dersler için başlatılan kampanyaları gündemine taşımasını taktirle karşıladı.

Yaklaşık 45 yıllık sanat hayatında Kürt diline hizmet etmeyi amaçladığını belirten Perwer, Kürtçe’nin uzun yıllar Türkiye’de yasak olduğunu, Kürt dilinin değişik engellerle karşılaştığını ve asimilasyona tabi tutulduğunu söyledi.

Gülistan Perwer, “Devletin Kürt dili üzerindeki baskı ve yasakları nedeniyle toplum özellikle de şehirlerde Kürtçeyi unutmaya yüz tuttu. Biz sanatçılar olarak 1970-80’lerde Avrupa’da buna karşı çok ciddi bir mücadele başlattık” dedi.

Yurt dışındaki Kürt dili çalışmalarına değinen Perwer, “Özellikle İsveç’teki Kürt diasporası dil konusunda pozitif çalışmalar yaptı. İlk defa Kürtçe çocuk kitapları, daha sonra edebiyat kitapları bu ülkede çıktı” diye konuştu.

Türkiye’de 2012’den beri müfredata alınan Kürtçe seçmeli dersler için özellikle annelere seslenen ünlü sanatçı, “En büyük rol annelere düşüyor. Annelere sesleniyorum; çocuklarını kendi dillerinde eğitsinler. Dilimiz çok güzel ve tatlıdır, bizim başka milletlerden eksiğimiz yok. Annelere ricada bulunuyorum; dilinize, kültürünüze, müziğinize ve edebiyatınıza değer verin. Biliyorum sizin de yüreğiniz  yanıyor çünkü hiçbirimiz Kürtçe eğitim görmedik. Bu bizim suçumuz değil, suçlular artık biliyoruz ve tavrımızla bundan onları onlara dur diyebiliriz; bunu da çocuklarımıza ana dilini öğreterek yapabiliriz. Tüm annelere selam ve sevgilerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Seçmeli dersler için süreç işliyor

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 3 Ocak’ta başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle, yabancı dil kontenjanında yaşayan dil ve lehçe adı altında Kürtçe seçmeli dersi Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi. /Rudaw