Şark-ul Evsed: İran, Kürtler arası çatışmalarla Haşdi Şabi'ye yol açıyor

Londra'da yayımlanan Şark-ul Evsed gazetesi, Şengal bölgesindeki çatışmalarda İran ve Şii milis gücü Haşdi Şabi güçlerinin etkisini konu alan bir haber yayımladı.

Şark-ul Evsed: İran, Kürtler arası çatışmalarla Haşdi Şabi'ye yol açıyor

PKK'ye bağlı YBŞ savaşçılarının, Haşdi Şabi milisleri gibi Irak'tan maaş aldığı belirtilen haberde, geçtiğimiz ay içerisinde İran Devrim Muhafızları komutanlarından oluşan bir heyetin, Şengal'deki YBŞ karargahını ziyaret ettiği ileri sürüldü. Görüşmede, YBŞ'ye ağır silah verilmesi konusunun müzakere edildiği iddia edildi.

Şark-ul Evsed gazetesinin haberine göre; PKK Şengal'e yerleştikten sonra İran Devrim Muhafızları'nın desteği ve Irak Dava Partisi Başkanı Nuri el Maliki'nin isteği üzerine YBŞ oluşturuldu.

Haberde, görüşlerine yer verilen Irak Dava Partisi'nden bir yetkilinin, ''YBŞ'nin kurulmasının eas amacı Haşdi Şabi milislerinin bölgeye hakimiyetini sağlamak. Irak ve Suriye sınırı, Suriye'de savaşan İran askerleri ve Suriye milislerine yardım ulaştırılması için stratejik önemde. İran, bölgenin Peşmerge'nin kontrolüne geçmesinden korkuyor'' dedi belirtiliyor.

Gazeteye göre İran devleti, Kürdistan Bölgesi'nden Suriye'ye silah göndermek için yol oluşturmasını talep etti ancak Erbil yönetimi bu talebe olumlu yanıt vermedi.

Gazete, haberinin sonunda şu ifadeleri kullanmış: ''İran, Kürtler arası çatışmaları alevlendirerek, Haşdi Şabi'ye yol açıyor. Bu şekilde, Kürdistan Bölgesi Başkanı ve partilerin bağımsızlık mücadelesinin de önünü almaya çalışıyor.''