Savcılıktan açıklama: Kemikler kargo ile teslim edilmedi

Savcılıktan açıklama: Kemikler kargo ile teslim edilmedi

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'li Agit İpek'e ait doku ve kemik parçalarının, 10 Nisan’da adliyeye gelen annesine bizzat teslim edildiğini, İpek’in annesinden “kargo ücreti istendiği iddialarının da asılsız” olduğunu savundu.

Dersim'de 2017'de askerlerle PKK’liler arasında yaşanan çatışmada hayatını kaybeden PKK'li Agit İpek'in ailesine, 2 yıl sonra cenazenin bulunduğu bilgisi verildi.

Aile Diyarbakır'dan Dersim'e giderek kan örneği verdi. DNA testi sonucu cenazenin İpek'e ait olduğu kesinleşti.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, Adli Tıp'tan gelen cenazeyi PTT Kargo yoluyla Diyarbakır'a gönderdi. Cenaze, anneye çağrıldığı Adli Emanet'te koli içinde verildi.

Konuya ilişkin Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Dersim’de 25 Temmuz 2017 tarihinde yaşanan çatışmada ağır yaralanan Agit İpek’in arkadaşları tarafından gömüldüğü ve daha sonra yakalanan başka bir örgüt üyesi tarafından 4 Temmuz 2019 tarihinde gömüldüğü yerin gösterilmesi üzerine, doku ve kemik örneklerinin çıkarıldığı belirtildi.

Daha sonra söz konusu yerde bulunan kemik parçalarının, anne Halise Aksoy'dan alınan kan örneği ile birlikte 5 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Adli Tıp Kurumu, 28 Ağustos 2019 tarihinde, kemik parçalarının H.A.'nın oğlu A.İ.'ye ait olduğunu tespit ve teyit etmiştir.

Başsavcılığımızın DNA örneği içeren vücut dokularını teslim etmek üzere temasa geçtiği anne H.A.'nın, Diyarbakır'da oturdukları için almaya gelemeyeceğini dile getirmesi üzerine A.İ'ye ait olduğu tespit edilen parçaların anneye teslim edilmesi için 25 Kasım 2019 tarihinde Diyarbakır Başsavcılığına yazı yazılmıştır. Adresinde bulunmayan anne ile iletişim kurulmasının ardından doku ve kemik parçaları, 10 Nisan 2020 tarihinde adliyeye gelen anne H.A.'ya bizzat teslim edilmiştir. Ölenin annesinden kargo ücreti istendiği iddiaları asılsızdır.

Kemik parçalarından yola çıkarak dikkatle yapılan kimlik tespiti işlemleri ve ölenin yakınlarının bulunması için gösterilen büyük ihtimama rağmen, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan 'kargoyla gönderme' haber ve yorumları gerçeği yansıtmamaktadır.”

Anne Aksoy’dan açıklama

Ailesine iade edilen Agit İpek’in cenazesi Mardin’de toprağa verildi. Yaşananlar hakkında konuşan anne Halise Aksoy ise şöyle konuştu:

“Oğlumun 3 yıl önce çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini biliyorduk. O dönem cenazemize ulaşmak elimizden geleni yaptık fakat sonuç alamadık. Geçen yıl bizi aradılar, ‘Cenazeniz elimizde’ dediler. Kemikler için DNA örneği istediler. Bizi aramalarını beklerken diğer yandan avukatlar üzerinden oğlumun kemiklerini almak için girişimlerde bulunduk. Geçtiğimiz günlerde beni yine aradılar, ‘dosyanız var’ diye. Suçumun ne olduğunu sordum ‘Dosyada gizlilik var’ deyip söylemediler. En son aradıklarında ‘Emanetiniz var, adliyede, gidin alın’ dediler, ne olduğunu söylemediler. Adliyede emanet bölümüne ‘Alın oğlunuzun kemikleri’ dediler. PTT barkodlu bir paket içinde, diyecek bir söz bulamıyorum.”